MF DNES

Lvíče k pomazlení? Jenom snaha pořádně vydělat!

-

Ježíš, to je rozkošný! Jůůů! Já chci taky! Když tyhle nadšené komentáře čtu pod fotografií člověka, který se mazlí s malým lvíčetem, může mě čert vzít. Titíž lidé by v tu ránu podepsali petici proti ježdění na slonech v Indii, ale vůbec jim nedochází, že podporují něco stokrát horšího. Proboha, lidi, copak nevíte, že to není štěně a že mu takové zacházení ubližuje? To nevíte, že různá ta „terária“a „bioparky“si pořizují jedno lvíče za druhým jenom proto, aby z vás vytáhly peníze?

Ono jde o mnohem širší problém, na který aktuálně upozornil únik mladé pumy z „kontaktní zoo“ve Zvoli u Prahy (což ve skutečnost­i není nic jiného než zvěřinec, kde se za pomazlení mláděte, které by ještě mělo být u matky, inkasovalo 500 korun). Faktem je, že se v České republice chovají stovky a stovky velkých kočkovitýc­h šelem i jiných exotických zvířat a že velmi mnoho z nich se nachází v naprosto nevyhovují­cích podmínkách.

Každou chvíli se dozvídám o nějaké příšernost­i (Zvoli již vynechám). Například o páru lvů odsouzenýc­h žít v kotci o rozměrech 5 x 4 metry a o tygrovi v kleci 7 x 3 metry, bez možnosti tyto ubikace pořádně vyčistit od zbytků potravy a výkalů. Nebo o lvíčatech odebraných matkám a držených „na flašce“, aby byla na mazlení.

A také o kšeftování se lvy, které má podle všeho velmi podobné rysy jako praktiky nechvalně proslulých psích množíren. Mám pokračovat? Příslušní úředníci konají, ale, jak se zdá a jak to doufám opravdu je, za stávající legislativ­y často nemají valnou možnost dosáhnout změny.

Bohužel jsme asi nejzápadně­ji položenou zemí, kde můžete lvíče šoupnout do klece pro korelu, tygra do chlívku a hrocha si chovat v neckách a celá léta s tím nikdo nic neudělá. Prosím, myslete na to, že vedle tradičních zoologický­ch zahrad a dalších seriózních podniků je v českých zemích i mnoho velmi pochybných zařízení, která provozují různí kšeftaři či podivíni a kde trpí spousta zvířat. Nazvou ty své zvěřince třeba biopark (zdůrazňuji, že tím rozhodně nemyslím žádný konkrétní podnik) a prohlásí, že zachraňují ohrožené druhy, ale ve skutečnost­i zachraňují leda tak svoje bankovní konto. Že se od nich necháte nachytat, by byla čistě vaše věc – nebýt ovšem těch strádající­ch lvíčat. A samozřejmě nejen jich.

 ?? Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha ??
Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia