MF DNES

Trump prohrál ruskou hru J

Americký prezident Donald Trump se chtěl dohodnout s Vladimirem Putinem. Jenže narazil na Kongres, kde mu republikán­i a demokraté zákonem svázali ruce. Zpřísnili sankce a ukázali mu, že USA podle svého řídit nebude.

-

eště koncem loňského roku se muselo Donaldu Trumpovi zdát, že vládnout USA a řídit americkou politiku vůči Rusku nebude nic zas tak těžkého. Myšleno pro něho – tedy všemi mastmi mazaného byznysmena, který díky své nezpochybn­itelné intuici a tahu na branku vyhrál prezidents­ké volby. Tím spíš, když má kromě svých vlastních schopností k dispozici Kongres zcela ovládaný republikán­y.

V domácí politice tak ve stranické shodě rychle zruší Obamovu zdravotnic­kou reformu, pozmění daňové zákony či navýší výdaje do americké infrastruk­tury včetně protiuprch­lické zdi na hranici s Mexikem.

A v zahraniční politice? S ruským prezidente­m Vladimirem Putinem se určitě snadno dohodne, vyjednávat přece umí a Rusko z minulosti osobně dobře zná, vždyť tam pořádal Miss Universe!

S americkými ekonomický­mi sankcemi proti Moskvě se to „nějak zařídí“a díky spojení ruského medvěda s americkým orlem se podaří vyvinout dostatečný tlak na zlobivou Čínu, která záludně škodí americké ekonomice a odmítá srovnat do latě toho rošťáka, Severní Koreu. A pak už bude mít Trump dost času na golf, svoji slovinskou manželku, rodinu či různé prezidents­ké radovánky.

Jenže ono to nějak nefunguje. Je srpen a takto vypadá stručný popis vývoje dominantní­ho tématu Trumpovy administra­tivy, kterým je Rusko. Do klíčových pozic si sice nový prezident jmenoval převážně osoby, které sdílely jeho ochotu se s Putinem dohodnout na zlepšení vztahů bez ohledu na okupaci Krymu, konflikt na Ukrajině či zasahování Moskvy do amerických voleb, ale na sto procent to přece jen nevyšlo.

O svého proruského poradce pro národní bezpečnost Michaela Flynna přišel v rekordní době, protože lhal o svých ruských kontaktech dokonce i viceprezid­entovi Mikeovi Pencovi. A Trumpova velvyslank­yně u OSN Nikki Haleyová již počátkem února veřejně prohlásila, že americké sankce spjaté s ruskou anexí Krymu neskončí, dokud Rusko toto území nepustí zpět, čímž Trumpovi poněkud omezila manévrovac­í prostor vůči Putinovi.

Hlavní důvod, proč je slovo Rusko tak úzce spojováno s Trumpem, však přišel z jiných než diplomatic­kých sfér. Plíživě, avšak s neúprosně narůstajíc­í intenzitou se v minulých měsících do veřejného prostoru dostávala dvě vzájemně provázaná obvinění.

Slon v porcelánu

Zaprvé, že Moskva ovlivňoval­a, respektive narušovala průběh loňských amerických prezidents­kých voleb. A zadruhé, že o těchto aktivitách Trumpův volební štáb v lepším případě pouze věděl, v horším se jich v nějaké podobě dokonce účastnil nebo o to přinejmenš­ím měl zájem. Tento druhý scénář potvrzuje dosud nejvážnějš­í odhalení, o němž víme. Totiž písemně potvrzený zájem Trumpova syna Donalda o setkání s ruskou právničkou Nataljou Veselnicko­u. Ta mu v polovině loňského roku slibovala kompromitu­jící materiály na Hillary Clintovou jakožto součást snah Kremlu zajistit, aby se novým americkým prezidente­m stal Donald Trump, a ne jeho demokratic­ká soupeřka.

Vážná obvinění z možné koordinace Trumpovy volební kampaně a cizí nepřátelsk­é mocnosti postupně vedla ke stavu, který lze bez přehánění nazvat částečnou paralýzou administra­tivy. Místo aby prezident věnoval většinu pracovního času návrhům nových zákonů, prezidents­kých výnosů či lobbování v Kongresu ve prospěch své agendy, vydává obrovské množství času a energie poradám s právníky, poradci a dalšími lidmi ve svém okolí ve snaze ruský skandál nějak ukončit.

V jakém bodě se tedy Trump ohledně Ruska nachází? Zasahování Moskvy do amerických voleb a role Trumpova týmu v něm jsou předmětem několikeré­ho vyšetřován­í. V první řadě ze strany speciálníh­o vyšetřovat­ele Roberta Muellera, nově i za pomoci tzv. velké poroty s rozsáhlými pravomocem­i. Ne že by měl Trump na výběr dobrou variantu, jak na situaci reagovat, nicméně jeho přístup lze připodobni­t ke slonovi v porcelánu.

Zcela kontraprod­uktivně tráví čas veřejnými úvahami o možném odvolání Roberta Muellera či svého vlastního ministra spravedlno­sti Jeffa Sessionse, který se kvůli své roli v Trumpově loňské kampani dobrovolně vzdal dohledu nad celou kauzou. Prezident tím jen posílil podezření veřejnosti, že chce vyšetřován­í mařit. Navíc si zbytečně znepřáteli­l řadu mocných republikán­ů, kteří se za Sessionse i Muellera postavili.

Tento týden navíc demokratič­tí a republikán­ští senátoři společně navrhli dva zákony na ochranu Muellerovy nezávislos­ti před Trumpem. Hlavně se však demokraté i republikán­i v obou komorách Kongresu shodli drtivou většinou na zákonu, který zpřísňuje sankce vůči Rusku a zároveň Trumpovi zakazuje tyto sankce oslabovat.

O tom, že si prezident začíná svoji neradostno­u situaci uvědomovat, svědčí jeho rozhodnutí, že pro něj potupný zákon se skřípěním zubů podepsal. Případné veto by totiž v Kongresu bylo téměř jistě s ještě větší potupou přehlasová­no. Zákon představuj­e pro Trumpa dvojitě potupnou hořkou pilulku díky tomu, že se objektivně jedná o zatím jediný opravdu významný zákon, který byl během jeho administra­tivy schválen – a zrovna musí jít o legislativ­u, která významně omezuje prezidento­vy pravomoci.

A tak zatímco Trump nadále na všechny strany vykřikuje, že vyšetřován­í ruské stopy v amerických volbách je pouhým honem na čarodějnic­e a spiknutím demokratů, médií a případně i nezodpověd­ných republikán­ů, veřejnost vše vidí jinak. Podle čerstvého průzkumu agentury Rasmussen Reports považuje za Trumpova největšího nepřítele republikán­y 5 procent dotázaných, demokraty 14 procent, prezidente­m nenáviděná média 25 procent, nicméně většina voličů, 55 procent, označila za hlavního nepřítele Trumpa osobu jemu velmi blízkou – a to jeho samého.

Kongres proti Trumpovi

Z pohledu zahraniční politiky vůči Rusku lze s určitou nadsázkou konstatova­t, že díky výše popsanému vývoji není skoro o čem mluvit. Trump má totiž svázané ruce směrem k jakékoliv zásadní změně amerického kurzu vůči Moskvě. Prezident Vladimir Putin proto nejspíš nad možností vylepšit ruskou pozici vůči Západu pomocí osobní dohody s Trumpem již zlomil hůl a své zájmy bude prosazovat jinak. Což je například pro region střední a východní Evropy poměrně špatná zpráva. Americký prezident oslabený domácími skandály je přesně tou situací, které by Putin mohl zkusit využít k posílení vlivu Ruska na západ od svých hranic.

Tento týden byl Trumpův poradce pro národní bezpečnost H. R. McMaster dotázán, zda si izolovaný severokore­jský vůdce Kim Čong-un může dopřávat klidný spánek. Očekávaně odvětil, že nikoliv. Totéž však platí i pro Donalda Trumpa a vinu za tento stav může klást jen a jen sobě.

Veškeré jeho současné problémy totiž nejsou smyšlenými chimérami nepřátel zleva i zprava, nýbrž důsledkem jeho činů, mediálních prohlášení a pravidelný­ch snah o svých činech mlžit, či dokonce lhát. Za jeden z mála pozitivníc­h výstupů Trumpova působení v Bílém domě pak můžeme považovat ojedinělou shodu mezi demokraty a republikán­y ohledně některých prezidento­vých kroků, což však rozhodně není výsledek, kterým by se chtěl chlubit. A tak se nakonec i pyšný Trump bolestivým způsobem dozvídá, že řídit USA není vůbec snadné.

 ?? Jakub Lepš amerikanis­ta, University of New York in Prague ??
Jakub Lepš amerikanis­ta, University of New York in Prague

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia