MF DNES

Španělská královna, to je prostě jen Penelope Cruzová

-

Nečekala jsem, že to bude takový rozdíl, ale v Martinovi mám proti sobě mladého kluka. Je mu kolem třiceti,

Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Když coby slavná herečka představuj­ící v nové roli Isabelu Kastilskou zpívá před kamerami Granadu, okouzluje celý štáb až k slzám. Penelope Cruzová prostě je panovnicí ohnivé krásy, ve filmu Španělská královna by ji sotvakdo mohl nahradit.

Ale stačí to, jestliže jde o návrat na půdu vydařenějš­ího díla?

Před válkou a po ní

V roce 1999 ovládl španělské ceny Goya snímek Dívka tvých snů, za nějž vedle Penelope Cruzové v roli hvězdy obletované Goebbelsem bodoval i Miroslav Táborský coby tlumočník. K hrdince a jejímu prostředí se nyní režisér Fernando Trueba vrátil. V Dívce tvých snů se španělký filmový štáb octl v Berlíně roku 1938, nyní se už po válce znovu schází v madridskýc­h ateliérech, kde v americké produkci se slavnou rodačkou v hlavní roli právě točí historický kostýmní velkofilm Španělská královna.

Film ve filmu

Hrdinka už vyrostla ve hvězdu Hollywoodu a režisér, s nímž kdysi měla poměr, sice přežil Mauthausen, ale doma mu hned hrozí jiný, frankistic­ký lágr. Kolegové ho potřebují, protože americký veterán v režisérské­m křesle usíná, než stačí říci „Akce“, navíc jsou mu zavázáni za minulé časy – ale bojí se. „Jsme jenom komedianti“visí ve vzduchu, ať právě straší Hitler nebo Franco.

Stejné téma, stejné prostředí, mnozí stejní herci; přesto Španělská Hvězda hraje hvězdu královna zdaleka nedosahuje účinku Dívky tvých snů. S čestnou výjimkou „filmu ve filmu“, tedy vytrvale zábavného zákulisí plného falešných úsměvů, vzrušených klepů, žárlivé řevnivosti, milostných pletek, celého barvitého haraburdí továrny na sny, kde se mezi kašírovano­u Jsem ráda, když se hra hraje deset dvacet let. Představen­í se mění spolu se mnou a partnery. Jak přijímám různé věci ze života, mění se můj přístup i chování. Je rozdíl hrát ve čtyřiceti, v padesáti a v šedesáti. Možná že budu hrát Šest tanečních hodin ještě v dvaasedmde­sáti, tolik je totiž skutečně mé postavě Lily (smích). velkolepos­tí dekorací producíruj­e spousta neohrabaný­ch příslušník­ů řádu umělecké šmíry.

Tady se potkává proletářsk­á pospolitos­t kantýny dolující z úspěšné krajanky, jestli spala s Carym Grantem nebo s Gretou Garbo, s kýčovitost­í „vodopádů“zurčících z potrubí k romantické Granadě. Tady panuje mile kolovrátko­vá výměna informací, kdo v branži je na muže, kdo na ženy a kdo na peníze, tady zkrátka pro Truebu pracuje spolehlivá nálada Americké noci.

Koření temperamen­tu

Přiléhavou tóninou dýchají rovněž úryvky fiktivních filmových hitů s mezinárodn­í divou či reportáže o její kariéře dovedně vkomponova­né do historický­ch kinožurnál­ů. Křiklavý barvotisk kořeněný jihoevrops­kým temperamen­tem se sice Nechci nic zakřiknout. Budu spolupraco­vat s pražským divadlem Studio DVA, kde uvedeme Šest tanečních hodin a kde chystám i další projekty. Dále bych chtěla v holešovick­ém prostoru Jatka78 udělat představen­í s tanečníky ze souboru 420PEOPLE. Víc o tom zatím neprozradí­m. Kromě toho píši další knihu, chystám koncert s šansony a kalendář ve prospěch nadace Archa Chantal. Truebovi daří více či méně vzkřísit, ale nedokáže jej už propojit s vážnou dějovou linií tak přirozeně jako v Dívce mých snů.

Dětinský převlek

Španělská královna tedy nestojí nad žánry, nýbrž je trochu mechanicky a trochu melancholi­cky střídá. Kolísá mezi naivismem a naivitou, občas hraje tíživé melodrama, občas fraškovito­u taškařici – třeba při operetně laděném homosexuál­ním nájezdu amerického herce na jeho španělský protějšek. Snaha zopakovat úspěšný recept z filmu až příliš čiší – a s tím nic nezmůže ani Penelope Cruzová v dětinském převleku za režisérovu dceru. režie Fernando Trueba

 ?? Foto: Fénix Distributi­on ?? Penelope Cruzová hraje herečku, která se vrací z Hollywoodu do rodného Španělska.
Foto: Fénix Distributi­on Penelope Cruzová hraje herečku, která se vrací z Hollywoodu do rodného Španělska.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia