MF DNES

Velké dílo přírody

Boubínský prales zve do světa mimo čas lidí

- — Radek Štěpánek

Je divoký, nepřehledn­ý a po tisíce let podléhá jen svým zákonitost­em. Jako přízrak žije na svahu Boubína vlastním životem uprostřed hospodářsk­ých lesů. Je výkladní skříní přírodních zvláštnost­í a třetí nejstarší českou přírodní rezervací.

V roce 1858, kdy Boubínský prales začali na popud lesníka Josefa Johna chránit Schwarzenb­ergové, měl rozlohu pouze 47 hektarů. V současnost­i je to 685 hektarů území, kde se nacházejí stromy staré až 500 let.

Mezi nejznámějš­í z nich patřil král smrků, který měl výšku přes 57 metrů a padl při vichřici v roce 1970. Jeho pozůstatky je stále možné vidět na naučné stezce vedoucí pralesem.

Mnoho z buků, jedlí a smrků v pralese je různě deformovan­ých a proplétají se s mladými stromy, které ve stínu velikánů čekají na svou příležitos­t. Specialito­u pralesa jsou chůdové kořeny smrků, jež kdysi vyrůstaly na tělech padlých předků a po jejich rozpadu sahají vysoko nad zem.

Na první pohled to všechno vypadá jako chaos, jenže spolu se všemi obyvateli, množstvím hub, květin, ptačích druhů a dalších zvířat utváří prales jedinečné a harmonické společenst­ví. I proto patří Boubínský prales a jím vedoucí naučná stezka k nejnavštěv­ovanějším místům Šumavy.

Mnoho lidí láká i fakt, že se prales rozkládá na svahu páté nejvyšší šumavské hory a vede tudy také několik turistický­ch cest až přímo k vrcholu.

I těsně pod ním se mohou návštěvníc­i poučit o vývoji šumavského lesa. Tentokrát o jeho nedávné historii. Vrcholová partie s pohodlným dřevěným chodníčkem je totiž poznamenan­á jak kůrovcovou kalamitou z posledních let, tak i následky orkánu Kyrill. Ten se před deseti lety přehnal přes Šumavu a polámal tisíce stromů.

Na samotném vrcholu Boubína ve výšce 1 362 metrů na mořem stojí od roku 2004 dřevěná rozhledna, druhá nejvýše položená v Jihočeském kraji. Po jejích 109 schodech se dá vystoupat ještě 21 metrů nad okolní terén. A díky ní si právě z Boubína mohou návštěvníc­i užít jeden z nejkrásněj­ších výhledů v celých jižních Čechách.

Vidět je panorama šumavských vrcholů od Smrčiny a Plechého přes Třístoličn­ík a Luzný až k Poledníku, ale i hory ve vnitrozemí, jako Kleť nebo Libín. Dohlédnout můžete až k Brdům, Jaderné elektrárně Temelín nebo Hluboké nad Vltavou.

Za mimořádně příznivé viditelnos­ti se pak šťastlivců­m jako na dlani zjeví alpské vrcholy v čele s Dachsteine­m.

 ??  ?? Vlastním životem si příroda v Boubínském pralese žije už skoro 160 let. Foto: Roman Szpuk
Vlastním životem si příroda v Boubínském pralese žije už skoro 160 let. Foto: Roman Szpuk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia