MF DNES

Pražané za pět měsíců aplikací upozornili na 3 889 závad

-

Muzeum, kulturní centrum, ale i diskotéka. Osud zrušených pražských kostelů je dnes různý. Nejistou budoucnost má aktuálně před sebou především bývalý klášter svatého Gabriela na Smíchově. Majitelem je Česká pošta, která jeho prostory léta využívala jako depozitář Poštovního muzea. Z celého komplexu tak veřejnosti dosud slouží pouze kostel.

Státní podnik se definitivn­ě rozhodl zbavit se nepotřebné stavby, při prodeji chtěl zároveň využít jejího lukrativní­ho umístění nedaleko Petřínskýc­h sadů. V aukci loni v listopadu proto objekt nabídl v elektronic­ké dražbě za vyvolávací cenu 420 milionů korun. Jenže se přihlásil pouze jeden zájemce, který byl kvůli formálním chybám vyřazen. Pošta se pokusila podruhé objekt prodat letos v březnu a opět neúspěšně: nepřihlási­l se vůbec nikdo.

Další prodej?

Od té doby se navenek nic neděje, pošta však stále řeší, jestli klášter prodat i za nižší cenu. Řešením by také mohlo být nabídnout objekt jiné veřejné instituci, nebo ho znovu využít pro vlastní potřeby. „E-aukce je stále jednou z možností, ale nyní řešíme i další varianty. Až bude na stole pevně daný postup,

Lidé v Praze za pět měsíců fungování webové a mobilní aplikace zmente.to poslali 3 889 podnětů upozorňují­cích na závady a problémy v ulicích města. Úřad na podněty reaguje, přesné číslo vyřešených však nezná. „Pražané nejčastěji upozorňují na výmoly či díry ve vozovce, ale také na nepořádek v parku nebo chybějící mobiliář,“řekl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Třetí místo patří veřejné dopravě, kde si lidé stěžují na dodržování časů či kapacitu spojů nebo navrhují změny tras linek. Na základě připomínek město doplnilo čtyři chybějící kryty kanálů na Štefánikov­ě mostě, odstranilo ohořelý vrak v ulici K Radotínu, vyměnilo rozbité koše u skateparku a dětského hřiště v Praze 8 či opravilo řadu výmolů a poškozenýc­h komunikací.

Kolik z podaných podnětů bylo přesně vyřízeno, úřad neví. „Kompletní seznam bohužel ani nemáme k dispozici, protože například havarijní stavy či nepořádek se řeší okamžitě a zpětnou vazbu už poté tým zmente.to nedostává,“dodal mluvčí. (ČTK) můžeme jej samozřejmě zveřejnit. Do té doby nemá smysl případné varianty komentovat,“sdělil bez dalších podrobnost­í mluvčí České pošty Matyáš Vitík. Stále však není jasné, kdy bude rozhodnuto.

Do věci se vložila i radnice Prahy 5, která tvrdí, že jí na osudu kláštera záleží. Letos v červnu proto starosta městské části Pavel Richter (TOP 09) inicioval setkání zástupců radnice, České pošty, ministerst­va kultury a Národního technickéh­o muzea. Na něm se intenzivně řešila budoucnost historické stavby.

„V tuto chvíli nemáme žádnou pevně danou konkrétní představu. Chceme ale docílit takové varianty, která umožní co největší využití pro širokou veřejnost,“slibuje starosta Richter, avšak dodává, že Praha 5 neuvažuje, že by se sama o koupi pokusila. Její finanční možnosti to prý neumožňují.

Další účastník jednání, ministerst­vo kultury, pak hodlá především dohlížet nad tím, aby nebyl klášter znehodnoce­n případnými příštími majiteli. „Ministerst­vo kultury nemůže vlastníkov­i kulturní památky

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Zamířit, pal! Desítky Pražanů se včera odpoledne účastnily v Letenských sadech vodní balonkové bitvy. Napuštěné „náboje“vrhaly týmy obyvatel Letné proti zbytku Prahy. Zúčastnit se mohl kdokoliv nehledě na věk, na férovost dohlíželi tři rozhodčí. Zmáčet...
Foto: Yan Renelt, MAFRA Zamířit, pal! Desítky Pražanů se včera odpoledne účastnily v Letenských sadech vodní balonkové bitvy. Napuštěné „náboje“vrhaly týmy obyvatel Letné proti zbytku Prahy. Zúčastnit se mohl kdokoliv nehledě na věk, na férovost dohlíželi tři rozhodčí. Zmáčet...
 ?? Foto: Společnost přátel beuronskéh­o umění ?? Novorománs­ký sklad Klášter z 19. století slouží jako depozitář.
Foto: Společnost přátel beuronskéh­o umění Novorománs­ký sklad Klášter z 19. století slouží jako depozitář.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia