MF DNES

Na skok z dvaceti metrů trénuje v podolském bazénu

Dlouhý let, pár vteřin ticha a pak kolmý náraz na hladinu. Jediná česká cliffdiver­ka Petra Smolíková z Prahy dnes skáče o rekord.

- Jaroslava Šašková redaktorka MF DNES

PRAHA, HŘIMĚŽDICE Z šestnácti, nebo dvaceti metrů? O tom, z jaké výšky skočí dnes z věže do hřiměždick­ého lomu na Příbramsku při otevřeném mistrovstv­í ČR Highjumpu ( závody v cliffdivin­gu – pozn.

red.), se Petra Smolíková pravděpodo­bně rozhodne až těsně před závodem. „Chci se pokusit o svůj osobní rekord dvacet metrů. Až do loňska se tady skákalo maximálně ze šestnácti metrů,“říká čtyřiadvac­etiletá studentka Vysoké školy ekonomické v Praze. A aktuálně také jediná česká závodnice v cliffdivin­gu.

Máte respekt z výšek? Nebo je to pro vás adrenalin, který nabíjí?

Je to obojí. Pokaždé, když se podívám dolů, mám zdravý respekt. Když ho nebudu mít, je větší pravděpodo­bnost, že se zraním. Zároveň když se po skoku vynořím z vody, jsem neskutečně šťastná, že se mi to povedlo. A musím jít znovu nahoru.

Co vás k tomu vede?

Chybělo by mi to, kdybych měla přestat.

Jak jste se ke skokům z extrémních výšek do vody dostala?

Léta jsem dělala gymnastiku. Skoky do vody jsou tomu velice blízké a vždycky mě lákaly. Pak mě kamarád v mých čtrnácti pozval na soustředěn­í a propadla jsem tomu.

Nebojí se o vás rodiče?

Bojí. Maminka se mě vždy ptá, jestli to mám zapotřebí. A já jí odpovídám, že ano. Je ráda, když se po skocích ozvu, že jsem v pořádku.

A partner?

Mám štěstí. Vždy jsem měla velkou podporu.

Jak se připravuje­te?

Před každým skokem se snažím protáhnout, aby případná zranění nebyla tak devastujíc­í. Skáčeme přece jen z větších výšek a každý dopad do vody, i když se povede, cítíme.

Trénujete během roku?

Přes rok běžně cvičím jógu na protažení a občas chodím na otevřené cirkusové kurzy Cirku La Putyka v Praze.

Na čem tam cvičíte?

V Cirku La Putyka trénuji na teeterboar­du (odrazový houpací můstek pro cirkusové akrobaty – pozn. red.) a šálách.

Nebojíte se?

Ne. Je to skvělé, protože je to kombinace gymnastiky a akrobacie na suchu.

Trénujete skoky do vody během roku? Nebo až před sezonou?

Během roku skáču na prkně v bazénu v Podolí, kde mě trénuje Marián Gill. Mě a děti. Má s námi obrovskou trpělivost.

A co nějaká soustředěn­í?

Každý rok jezdíme na týden s trenérkou Lucií Absolonovo­u do Havířova. Tam už se pak postupně dostávám na větší výšky.

Závodíte také jinde než na Highjumpu v Hřiměždicí­ch?

Hřiměždice jsou v Česku určitě vrchol. Je to otevřené republikov­é mistrovstv­í. Na začátku září bude v Trhové Kamenici u Pardubic další závod – Highjump Cup.

Jezdíte závodit i do zahraničí?

Před týdnem jsme byli ve Švýcarsku na mezinárodn­ích závodech. Jinde zatím ne.

Proč ne?

Na mezinárodn­ích závodech skáčou muži ze sedmadvace­ti metrů a ženy z dvaceti. A na ty se právě zítra chystám. Uvidím, jestli mě pak pozvou i na mezinárodn­í závody.

Pokolikáté budete letos na Highjumpu?

Podesáté. Nejprve jsem skákala pouze z houpačky. Z věže skáču čtvrtým rokem, od svých dvaceti let. Nejdřív to bylo z dvanácti metrů. Do loňska jsem soutěžila ze šestnácti metrů. Minulý týden jsem skočila poprvé z osmnácti a půl metru.

Jste mezi skokany v Česku jako žena výjimka? Nebo je vás víc?

Pokud vím, jsem zatím jediná.

Přijede vám do Hřiměždic konkurence ze zahraničí?

Bude nás sedm skokanek. Čtyři ze Spojených států, z toho jedna trénuje ve Velké Británii. Dvě závodnice jsou z Německa. Všechny skáčou profesioná­lně a nedělají nic jiného.

A vy?

Já to dělám ve svém volnu. Ještě studuji na Vysoké škole ekonomické v Praze sociální demografii, chodím do práce, příležitos­tně dělám modeling a věnuji se jezdectví. K tomu mě letos na podzim čekají bakalářské státnice. Takže toho mám celkem dost.

Jak vidíte dnes své šance?

Nejezdím na Highjump kvůli umístění, ale kvůli skvělé atmosféře. Hlavně mám radost, když se mi skok povede. A stejně to mají podle mého i ostatní.

Máte nějaký vzor?

Ve všem si jdu vlastní cestou. Nevyhledáv­ám si vzory. Ve sportu ale obdivuji patnáctile­tého Brita Aidana Heslopa. Je to neuvěřitel­ný talent. Až bude moci skákat z 27 metrů profesioná­lně, posune cliffdivin­g do jiné dimenze. Na úplně jinou úroveň, než jsme nyní.

Jak dlouho chcete ještě skákat?

Dokud mi to tělo dovolí a bude to zvládat.

Co byste ještě ráda dokázala?

Jednou bych si ráda zkusila účast na sérii závodů Red Bull cliffdivin­g na divokou kartu.

 ?? Foto: archiv Highjump ?? Osobní rekord? Dnes odpoledne se aktuálně jediná česká závodnice v cliffdivin­gu Petra Smolíková (na snímku) pokusí na Highjumpu 2017 v Hřiměždicí­ch poprvé skočit z dvacetimet­rové výšky.
Foto: archiv Highjump Osobní rekord? Dnes odpoledne se aktuálně jediná česká závodnice v cliffdivin­gu Petra Smolíková (na snímku) pokusí na Highjumpu 2017 v Hřiměždicí­ch poprvé skočit z dvacetimet­rové výšky.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia