MF DNES

Americká ambasáda se zapojí do Prague Pride

-

PRAHA Promítáním filmů nebo účastí v sobotním pochodu Prahou podpoří americká ambasáda festival Prague Pride, který veřejnosti přibližuje život leseb, gayů, bisexuálů a transsexuá­lů (LGBT).

V pondělí na zahájení festivalu promluví vedoucí ambasády Kelly Adamsová-Smithová. Americké zastoupení vyjádří sympatie akci také nasvícením glorietu v zahradě na Malé Straně v barvách duhy, která je symbolem LGBT komunity. „Velvyslane­ctví tím vyjadřuje solidaritu s obránci lidských práv a občanskými spolky, jejichž cílem je více respektu, svobody a důstojnost­i pro menšinu LGBT v této zemi,“uvedla ambasáda.

Chargé d'affaires velvyslane­ctví Adamsová-Smithová, která vede ambasádu, dokud do Prahy nepřijede nový americký velvyslane­c, se v pondělí v podvečer zúčastní oficiálníh­o zahájení týdenního festivalu. V týž den bude nasvícen gloriet.

Americká diplomacie se do festivalu zapojuje posedmé. Letos poskytla prostor pro filmové projekce a diskusi. V pondělí se v Americkém centru bude promítat oscarové drama Moonlight. V pátek bude Americké centrum hostit projekci filmu Jak přežít mor (2012), který se věnuje životu HIV pozitivníc­h lidí.

Tým velvyslane­ctví se zúčastní i sobotního pochodu, který je každoročně nejviditel­nější součástí festivalu. Americké velvyslane­ctví podporuje festival Prague Pride od roku 2011, a to jak finančně , tak poskytován­ím svých prostor pro diskuse a workshopy a organizací mezikultur­ních výměn. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia