MF DNES

Rudolfov se neujal, vyhrál Žižka

Před 140 lety získal pražský Montmartre své jméno. Hrozil mu zánik, dnes ho chtějí developeři

-

Jan Bohata redaktor MF DNES

Název Žižkov vybojoval zdejší agilní stavitel a jeho první starosta Karel Hartig, rodák ze Sedlčanska. „Stalo se tak díky jeho neutuchají­címu vlasteneck­ému zápalu,“zdůvodnil historik Karel Trojan.

O podobě nově pojmenovan­é obce se bouřlivě debatovalo. Existovaly totiž dvě varianty rozvoje Žižkova. „Stavitel Hartig prosazoval koncepci, že Žižkov musí nutně být město chudinské, protože leží na východním kraji města a divoká kopčitost terénu neumožňuje pravidelno­u a pěknou architekto­nickou koncepci,“vzpomínal spisovatel Vladimír Neff. Odlišnou představu měl jeho děd, známý stavitel Jan Neff.

Laciná zástavba převážila, budovalo se nebývalým tempem. „V jediném roce, 1873, zde vyrostlo 66 domů. Většinou pak nekomfortn­ích, obývaných pracující chudinou,“popsal rychlost výstavby historik umění Emanuel Poche. K čilému ruchu přispíval též dostatek stavebního materiálu. O kámen, písek a cihlářskou hlínu na Žižkově nebyla nouze. A dostatek pracovních příležitos­tí nabízel průmyslový Karlín.

Nejvyšší v metropoli

I husitské názvy ulic pramení z Hartigova vřelého vztahu k této epoše. V roce 1872 se již coby člen obecního zastupitel­stva postaral o to, že 10 ulic a náměstí dostalo názvy z husitské epochy. Zajímavé je, že většina husitských názvů přežila i velké přejmenová­vání ulic za německé okupace v letech 1939 až 1945.

Na Žižkově však k nebi rostly nejen obyčejné baráky. Pod Vítkovem se na přelomu 20. a 30. let podle projektu Jana Zázvorky zrodil objekt vojenského muzea a národního památníku. Od roku 1950 odsud na Prahu shlíží i kolosální bronzový Jan Žižka.

Jednou z dominant se stala i funkcional­istická budova bývalého Všeobecnéh­o penzijního ústavu z roku 1934 v Seifertově ulici. „Světlý hranol s dvanácti poschodími byl tehdy nejvyšší v metropoli,“popsala historička Jaroslava Staňková projekt architektů skupiny Devětsil Josefa Havlíčka a Karla Honzíka.

Dělnický ráz symbolizov­aly po roce 1948 „žižkovské ženy“, které jako specifický útvar nastupoval­y do prvomájový­ch průvodů. V roce 1973 ale starému Žižkovu zazvonila hrana. Ústřední národní výbor rozhodl o proměně lokality. „Stárnoucí a nevhodně zastavěné části města zaujímají vysoce hodnotná území, znemožňují­cí jejich progresivn­ější využití,“zněl verdikt úřadů.

Asanace vypukla až v 80. letech, kdy k zemi šly desítky domů. Bourání ukončila revoluce v roce 1989. Dnes Žižkov padl do oka developerů­m, příkladem je projekt revitaliza­ce nákladovéh­o nádraží.

Město básníkovo

Domovem proletářů, galerky i umělců, tím vším byl Žižkov. Kvůli zdejší bohémě i jisté podobě s kopcovatou pařížskou čtvrtí proto dostal přezdívku Montmartre.

„To slovo letělo jako pták do sítě hvězd,“veršoval o čtvrti nejslavněj­ší rodák Jaroslav Seifert, který přišel na svět v dnešní Bořivojově ulici. V Rokycanově ulici se narodil skladatel Jaroslav Ježek.

K Žižkovanům náležel také autor Dobrého vojáka Švejka Jaroslav Hašek, jenž obýval dům U Zlatého anděla na rohu Husitské a Jeronýmovy ulice. Do žižkovskýc­h dějin vstoupil s kumpánem Frantou Sauerem, když zorganizov­al reprízu bitvy o Vítkov, kterou pod vlivem alkoholu vyhrálo vojsko krále Zikmunda. Dohru to mělo u soudu.

 ?? Vlasteneck­ý zápal Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Žižkovský básník Život jediného českého nositele Nobelovy ceny za literaturu Jaroslava Seiferta byl spjat se Žižkovem. V téhle rázovité čtvrti se narodil v nynější Bořivojově ulici, na Žižkově i studoval na c. k. vyšším gymnáziu. Život proslulého...
Vlasteneck­ý zápal Foto: Yan Renelt, MAFRA Žižkovský básník Život jediného českého nositele Nobelovy ceny za literaturu Jaroslava Seiferta byl spjat se Žižkovem. V téhle rázovité čtvrti se narodil v nynější Bořivojově ulici, na Žižkově i studoval na c. k. vyšším gymnáziu. Život proslulého...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia