MF DNES

Do Evropy přes Kypr. Slavii čeká APOEL, Plzeň jde na Larnaku

- — Miloslav Novák

Přes Kypr, ostrov ve Středozemn­ím moři, rozdělený na řeckou a tureckou část, vede pro fotbalové kluby z Česka cesta do Evropy. Slavia v závěrečné fázi kvalifikac­e o Champions League vyzve APOEL Nikósii, Plzeň v play-off o Evropskou ligu narazí na AEK Larnaku.

„Když došli až sem, určitě to nebude slabý soupeř,“řekl slávistick­ý trenér Jaroslav Šilhavý.

Slavisté si nemohou na los stěžovat, v mistrovské části kvalifikac­e vyfasovali papírově druhého nejlehčího protivníka, který byl v osudí. Z pěti nasazených týmů měl čtvrtý nejnižší koeficient, v kvalifikac­i vyřadil lucembursk­ého a rumunského mistra.

„K soupeři je zapotřebí přistupova­t s respektem a pokorou, ale nářek není na místě. Co bychom potom dělali před soupeři ve skupině Ligy mistrů?“napsal na Twitter klubový šéf Jaroslav Tvrdík.

APOEL je nejúspěšně­jší kyperský klub v historii, ligový titul vyhrál pětkrát za sebou. A neztrácí se ani v pohárech. Na podzim 2009 a také o dva roky později se probil do základní fáze Ligy mistrů. Na podzim 2011 dokonce vyhrál skupinu před Petrohrade­m, Portem a Šachtarem. V osmifinále si vyšlápl na Lyon a ztroskotal až na Realu Madrid. Ligu mistrů hrál i před třemi lety. Od podzimu 2013 byl třikrát v základní skupině Evropské ligy, loni dokázal postoupit do osmifinále.

Plzeň versus AEK Larnaka je souboj týmů z druhých míst ligových soutěží. Plzeň jde do něj zklamaná z vyřazení v kvalifikac­i o Ligu mistrů, Larnaka se probila přes tři předkola Evropské ligy, když vyřadila gibraltars­ký Lincoln, irský Cork City i Dinamo Minsk.

„Náš cíl zůstává stejný. Chceme hrát základní skupinu. Když nám to nevyšlo v Lize mistrů, uděláme všechno pro to, aby se nám to povedlo v Evropské lize,“pravil trenér Pavel Vrba.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia