MF DNES

Program Grand Prix v Brně

-

Nejde zapomenout. Měl jsem podařenou kvalifikac­i, dobrý start, ale věděl jsem, že tentokrát musím jet jinak. Že to chce ubrat, že mi stačí málo, aby ze mě byl mistr světa, a že tomu podřídím jízdu. I tak jsem vyhrál a mohl si znovu říct tu krásnou větu: Jsi nejlepší na světě.

Bylo tehdy pro vás zvláštní přijet do komunistic­ké země?

Bylo. Díval jsem se lidem do tváře a viděl, jak jsou strašně vážní. Měli výraz jako roboti, byli bez úsměvu a uzavření. Ale když vám někteří otevřeli dveře, pochopili jste, že jsou ve skutečnost­i fajn. I tak bylo na první pohled poznat, že život tady asi nebude nic skvělého. Už jen to, jak jsme za karavanem potají s Peterem Balážem měnili peníze. Chtěli jsme koruny a on byl jediný, kdo je měl. Nakonec jsme měli plnou peněženku, která nám byla k ničemu.

Jak to?

● Dnes, kvalifikac­e Moto3: MotoGP: Moto2: ● Zítra, závody Moto3: Moto2: MotoGP:

jen jsme slyšeli: Jste normální? Je noc, už nevaříme! Vidíte – dneska jsem sem přijel autem z Boloně a nepoznal, kde jsou hranice. Jste zemí jako ze Západu. Za těch 30 let jste urazili kus cesty, a jestli někdy nadáváte na poměry – což je u nás v Itálii národní sport – můžete být hrdí, jak to tu vypadá.

Díky. Zpět do roku 1987. Tehdy jste vyhrál prvních deset závodů sezony, až v tom posledním, jedenáctém, jste spadl. Co se stalo?

Byl jsem už mistrem světa a pořád slavil. Necítil jsem žádné napětí,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia