MF DNES

Plíšková začne hájit trůn. O číslo 1 se porvou i muži

- Karel Knap reportér MF DNES

Ve výhni letní zámořské betonové šňůry vždy obstojí jen ti nejodolněj­ší tenisté. V sázce jsou tentokrát tituly i šance na postup na žebříčcích

Asi dvacet let se Karolína Plíšková škrábala na obrovský kopec, jehož zdánlivě nedobytný vrchol se skrýval v mracích. Předháněla tisíce sokyň, které při lopotném úsilí hnala stejná touha.

V červenci 2017 se jí povedlo předstihno­ut i těch pár posledních, jež ještě zůstávaly nad ní, a stala se jedničkou žebříčku WTA Tour.

Naskytl se jí nevšední výhled, pro někoho až omračující. Jen 22 hvězd před ní shlíželo na ten kolosální mumraj ze stejné pozice.

Po krátkém příměří, jež panovalo po Wimbledonu, se pětadvacet­iletá Češka hodlá na střeše světa opevnit a v následujíc­ích týdnech odolat všem pokusům o svržení.

„Budu se snažit zůstat první co nejdéle, ale už teď v Americe to nebude lehké, protože mě čeká obhajoba spousty bodů,“řekla v rozhovoru pro MF DNES před odletem přes Atlantik, kde plánuje nastoupit na podnicích v Torontu, Cincinnati a na posledním letošním grandslamu v New Yorku.

„Každým turnajem se může pořadí měnit,“uvědomuje si.

Bitvy na rozpálenýc­h betonových jevištích každý rok přitahují pozornost fanoušků a prověřují připraveno­st uchazečů o slávu, trofeje, body a miliony dolarů.

Tentokrát se na nich schyluje k ostrému zápolení o posty jedniček WTA i ATP, do nichž se hlásí neobvykle vysoký počet kandidátů.

Reálnou šanci na korunovaci nejpozději po US Open si hýčká nejméně osm tenistek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia