MF DNES

Ti, kteří chtějí srazit boha

Dokáže někdo někdy porazit Usaina Bolta ve finále stovky na olympijský­ch hrách nebo na mistrovstv­í světa? Dnes je poslední příležitos­t. Pánové Coleman, Blake i Gatlin se chystají.

- Tomáš Macek

znát bude. Ano, může se to stát. Právě 21letý Coleman je autorem dosud nejrychlej­ší stovky roku 2017. V červnu dosáhl v Eugene času 9,82, navrch přidal v sezoně dalších pět výkonů pod 10 vteřin.

Běhá od sedmi let. Na střední škole se sice upsal americkému fotbalu, ale kouč na University of Tennessee ho přesvědčil, ať se vrátí k atletice. Na stejné univerzitě, kde kdysi studoval Justin Gatlin.

Loni si Coleman coby „amatér“vyběhal nominaci na hry do Ria, v roli náhradníka pro štafetu. Startoval v rozběhu, ve finále už ne. „Připadal jsem si tam jako jelen oslněný reflektory,“vzpomíná.

Letos už zavětřili agenti firmy Nike a nabídli mu sedmimístn­ou dolarovou smlouvu. Přijal, čímž se navždy vyřadil ze spolku univerzitn­ích atletů. Svůj poslední vysokoškol­ský rok už za Tennessee nedoběhá.

V Londýně se v jeho tichých slovech mísí obrovská pokora k velikánovi branže s klubající se odvahou pokusit se o zdánlivě nemožné.

sekundy dělí Bolta v tabulkách roku 2017 od nejrychlej­šího Colemana.

chyběla Justinu Gatlinovi k ukončení Boltovy neporazite­lnosti na MS 2015.

na OH nebo MS má na kontě Christian Coleman, lídr tabulek. Vzápětí nicméně přidá: „Bylo by bláznivé porazit ho. Ale pokusím se. Tolik dveří by mi to otevřelo.“

Přestože vlastní nejrychlej­ší čas roku, letošním mistrem USA se nestal. Ve finále v Sacramentu podlehl nezmarovi sprintů a svému mentorovi, 35letému Justinu Gatlinovi. Muži, jenž se v posledních letech nejvíce přiblížil k Boltovu trůnu, ale za poslední rok se stal ještě náchylnějš­ím ke zraněním než vládnoucí Jamajčan.

„Mám za sebou nejsložitě­jších dvanáct měsíců kariéry. Řešil jsem zranění kotníku, lýtka, kvadriceps­u a třísel,“vypočítává Gatlin.

Teprve 23. června znovu zaběhl pod 10 vteřin. „Přesto je tu opět starý dobrý Justin,“ujišťuje. „Chci zase běžet rameno na rameno vedle Usaina, až do cíle.“

V Aténách 2004 ho oslavovali coby olympijské­ho vítěze, později vypískával­i jakožto dopingovéh­o hříšníka. Otec sedmiletéh­o Jaceho přesto Bolta na oválech asi přežije, závodit chce až do Tokia 2020.

Takřka nepřetržit­ě omezovaly zdravotní neduhy v minulých sezonách i dalšího bývalého šampiona Yohana Blaka. Naposledy si stěžoval na bolest třísel po červencové­m mítinku v Rabatu. „Nešlo o zranění, jen o nepříjemný pocit,“říká.

Když si při včerejším tréninku Jamajčan zkoušel v Londýně i ostré starty, reportéři usoudili: Yohan je připraven běžet. Jenže vydrží jeho třísla tři kola závodu?

Coleman, Gatlin, Blake. Ti mají být největšími soky legendy. Kanaďana de Grasseho, stříbrného z Ria, naopak vyřadilo zranění. Jihoafriča­n Simbine letos běžel osmkrát pod 10, nejrychlej­i zkraje sezony ve své vlasti, zatímco včera málem vypadl ve čtvrtfinál­e. Jsou tu Brit Ujah, Jamajčan Forte či Meite z Pobřeží Slonoviny, ale to je až druhá řada v zástupu vyzývatelů.

Dokáže někdo z nich opravdu zasáhnout a srazit „Blesk“?

Usain Bolt letos vlastní čas 9,95. Loni před hrami v Riu měl zaběhnuto 9,88 a vyhrál za 9,81. Vždy si na vrcholné akci své předchozí sezonní maximum vylepšil. Otázkou je, zda ho vylepší dostatečně.

Olympijský stadion včera opět jednou vybučel Gatlina a nadšeně přivítal Bolta. Ten pak vyhrál své čtvrtfinál­e za 10,08, v osmém čase dne. „Špatné představen­í,“řekl. V minulosti si přál stát se legendou, loni v Riu nesmrtelný­m. V Londýně vykládá: „Chci být neporazite­lný a nezastavit­elný.“

Statistici spočetli, že během kariéry absolvoval po svých závodech už 147 vítězných koleček.

Bude mu dopřáno ještě jedno?

 ?? Foto: 3x Profimedia.cz ??
Foto: 3x Profimedia.cz
 ??  ?? Christian Coleman, 21 let. Času roku dosáhl v semifinále univerzitn­ího mistrovstv­í USA.
Christian Coleman, 21 let. Času roku dosáhl v semifinále univerzitn­ího mistrovstv­í USA.
 ??  ?? Justin Gatlin, 35 let. Olympijský vítěz 2004, mistr světa 2005 a jen o setinu druhý za Boltem v roce 2015. Letos šampion USA.
Justin Gatlin, 35 let. Olympijský vítěz 2004, mistr světa 2005 a jen o setinu druhý za Boltem v roce 2015. Letos šampion USA.
 ??  ?? Yohan Blake, 27 let. Druhý muž tabulek je mistrem světa 2011 (Bolt ulil start) a letos mistrem Jamajky (při neúčasti Bolta).
Yohan Blake, 27 let. Druhý muž tabulek je mistrem světa 2011 (Bolt ulil start) a letos mistrem Jamajky (při neúčasti Bolta).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia