MF DNES

Čeští detektivov­é jdou po globální korupční celebritě

-

Karel Hrubeš reportér MF DNES

Detektivov­é protimafiá­nské centrály před časem služebně vyrazili na Ukrajinu. Nešlo však o případ vraždy nebo kuplířství, ale o kriminalit­u „bílých límečků“.

Kauzu tamního exposlance Mykoly Martyněnka, který je podezřelý z přijetí úplatku od plzeňské společnost­i Škoda JS, by mělo vrchní zastupitel­ství v Praze ukončit do podzimu.

Podle informací MF DNES detektivov­é z plzeňské expozitury NCOZ na Ukrajině vyslechli možné svědky. Z Ukrajiny přišly do Česka také poznatky od tamní finanční zpravodajs­ké jednotky. Martyněnko byl mezitím na Ukrajině obviněn v jiném korupčním případu.

Kauzu paralelně vyšetřují také úřady ve Švýcarsku. Právě na tamní konta panamské firmy Bradcrest Investment, kterou Martyněnko skrytě ovládal, totiž šly peníze od Škody. Oficiálně za poradenstv­í, vyšetřovat­elé však mají podezření, že šlo o úplatky v souvislost­i se zakázkami, o které Škoda na Ukrajině usilovala.

Švýcaři ještě nezaslali odpověď na právní pomoc, kterou požadovalo státní zastupitel­ství v Praze.

MF DNES to potvrdila sama prokuratur­a v Bernu. „České a ukrajinské úřady žádaly Švýcarsko o právní pomoc. Tyto žádosti v současnost­i vyřizujeme,“stojí v odpovědi.

Na jaké informace státní zastupitel­ství stále čeká, nechce žalobce Ondřej Trčka, který má případ na starosti, říci. „V daném případě nadále probíhá prověřován­í. Další informace nelze v současné době s ohledem na účel trestního řízení poskytovat,“říká Trčka. Škoda JS i Martyněnko uplácení popírají.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia