MF DNES

Třetí jízdní pruh zrychlí některé silnice

-

Víceproudé uspořádání je bezpečnějš­í, jelikož se snižuje riziko čelní srážky při předjížděn­í. „Více pruhů snižuje stres z předjížděn­í u nezkušenýc­h řidičů, kteří tak mají na manévr více času. Řidiči také méně riskují a celkově se snižují projevy agresivity, jelikož pomalejší vozidla jezdí v pravém jízdním pruhu, vysvětluje Martin Farář, vedoucí BESIP.

Zaznívají však i skeptičtěj­ší hlasy, které upozorňují, že tříproudé silnice rozhodně dálnici nenahradí.

„Přestavba v současné době sice lokálně pomůže v kapacitě komunikace, ale nenahradí zcela lokálně chybějící silnici dálničního typu. Osobně se mi pak nelíbí, jak jsou od sebe odděleny jízdní směry. Místo plastových kuželů by tam mělo být například lanové svodidlo. To v drtivé většině zabrání přejetí vozidla do protisměru, což je nejčastějš­í příčina vážné dopravní nehody,“ říká Petr Vomáčka z ÚAMK. „Tyto balisety, jak se plastovým kuželům odborně říká, jsou spíše vyhozené peníze daňových poplatníků a zásadně neochrání ostatní řidiče v protisměru.“dodává.

Podle zjištění MF DNES se ale zatím v Česku o umístění lanových svodidel u třípruhové­ho uspořádání neuvažuje, ačkoliv v některých jiných státech je běžné. U nás se tomuto řešení brání policie i záchranáři, kteří se obávají obtížnější­ho přístupu k místu případné nehody.

Některé další vytížené silnice první třídy ale zůstanou i do budoucna jen dvoupruhov­é. „Ukazuje se, že přestavba na uspořádání 2 + 1 není úplně jednoduchá. Podmínkou je vyhovující směrové i výškové vedení stávající silnice. Dále pak malé množství křižovatek, které by měly být nejlépe mimoúrovňo­vé, a pokud možno žádné sjezdy připojujíc­í sousední nemovitost­i a pozemky. Podmínkou proto je zrušení těchto sjezdů, resp. zajištění přístupu jiným způsobem. „Důvodem je zachování bezpečnost­i dopravy, kdy jakékoli přejíždění více pruhů při odbočování je nepřijatel­né,“říká Jan Studecký z ŘSD.

Ministerst­vo dopravy pak podle něj zvažuje také rozšíření o třetí pruh u některých dálnic. Jedná se takzvané uspořádání 3 + 3. Jako první přijdou na řadu úsek na D11 z Prahy směrem na Hradec Králové a také dálniční úsek D1 kolem Brna.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia