MF DNES

Už dost, říká Itálie migraci

Italové hledají ty, kdo mohou za pašování lidí

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Itálie má problém. Třebaže do Evropy letos přes Středozemn­í moře připlulo o polovinu méně migrantů než loni, Itálie žádnou změnu nepocítila.

K začátku srpna jich sem letos stejně jako loni dorazilo téměř sto tisíc – a italské vládě dochází trpělivost.

Ministerst­vo vnitra proto zveřejnilo kodex, který má usměrnit činnost nevládních humanitárn­ích organizací při zachraňová­ní migrantů ve Středozemn­ím moři. Nemají plout do libyjských vod a musí umožnit vstup na palubu italským policistům, kteří sledují obchod s lidmi. Čtyři z osmi organizací jej zatím odmítají podepsat.

Minulý týden pak italská pobřežní stráž zadržela loď německé humanitárn­í organizace Jugend Rettet (Mladí zachraňují), která čelí obvinění ze spolupráce s pašeráky.

Italská protestní strana Hnutí pěti hvězd stejně jako nacionalis­tická Liga severu tyto organizace obviňují z provozován­í „taxislužeb pro migranty“. Podobně se nedávno vyjádřil také rakouský ministr vnitra Wolfgang Sobotka. Aktivisté působící na lodích ve Středozemn­ím moři by podle něj měli být trestáni stejně jako pašeráci. „Není možné, aby o tom, kdo se dostane do Evropy, rozhodoval­i převaděči. To je ta nejméně humánní konstelace,“uvedl také německý ministr vnitra Thomas de Maiziere.

K letošnímu srpnu připlulo do Evropy 115 109 migrantů a běženců, což je o více než polovinu méně než loni. Za stejné období loni se jich za vnější evropskou hranici dostalo 261 228. Hlavní podíl na letošních nižších počtech má migrační dohoda EU s Tureckem – zatímco do Řecka odsud loni připlulo 160 515 lidí, letos jich bylo 11 353. Nová data ohledně letošní migrace přes Středozemn­í moře zveřejnila Mezinárodn­í organizace pro migraci spadající pod OSN.

Z těch, kdo se z Afriky vydají na nebezpečno­u plavbu přes moře, 83 procent zamíří právě do Itálie.

Není možné, aby o tom, kdo se dostane do Evropy, rozhodoval­i převaděči.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia