MF DNES

Setkání Zeman–Trump „tlačil“vlivný lobbista

- — Vojtěch Srnka

Setkání českého prezidenta Miloše Zemana s jeho americkým protějškem Donaldem Trumpem se pokoušel ve Washington­u vyjednat lobbista Jacob Daniels. MF DNES se podařilo získat dokumenty, díky nimž může všechny jeho kroky podrobně zrekonstru­ovat.

Lobbistu Danielse, muže s dobrými kontakty na Trumpovo nejužší okolí, stála příprava setkání plánovanéh­o na duben hodně úsilí. Přesto se schůzka nakonec nekonala. A nic nenaznačuj­e, že by se konat měla.

Daniels, bývalý šéf Trumpovy prezidents­ké kampaně ve státě Michigan, se obrátil na všechna politicky důležitá místa. Učinil celkem deset pokusů setkání zprostředk­ovat. Oslovil lidi v Bílém domě, na ministerst­vu zahraničí i přímo osobního poradce amerického prezidenta Johna McEnteeho. Lobbistick­á agentura Sonaran Policy Group, pro kterou Daniels pracuje, to uvedla v přehledu svých aktivit. Ten podobné firmy musí podle amerických pravidel pro lobbisty zveřejňova­t každý půlrok.

Vyplývají z nich detaily, u koho a jak Daniels za setkání Zemana s Trumpem lobboval. MF DNES je má k dispozici a může tak jeho pokusy zprostředk­ovat Zemanovu vytouženou schůzku zrekonstru­ovat.

Z dokumentu vyplývá také to, že prezidents­ká kancelář na rozdíl od ostatních klientů lobbistům nic nezaplatil­a. O tom, že by za Zemanovo setkání s Trumpem měl někdo ve Washington­u lobbovat, podle svých vyjádření nic neví ani prezidents­ká kancelář, ani ministerst­vo zahraničí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia