MF DNES

Zemanův americký lobbista

Dokumenty odhalují, jak za setkání Zemana s Trumpem lobbovala soukromá agentura.

- Vojtěch Srnka reportér MF DNES

J ménem české prezidents­ké kanceláře se letos v dubnu zaštiťoval lobbista Jacob Daniels, když oslovoval politiky z Bílého domu a amerického ministerst­va zahraničí. Snažil se domluvit schůzku mezi prezidente­m Milošem Zemanem a jeho protějškem Donaldem Trumpem. Trvalo to celý týden. Česká diplomacie i prezidents­ká kancelář o tom podle oficiálníc­h vyjádření ale nic nevědí.

Informace o Danielsový­ch aktivitách vyplývají z přehledu, který každý půlrok musí v USA zveřejňova­t lobbistick­á agentura Sonoran Policy Group, pro niž Daniels pracuje. V přehledu jde vyčíst také to, že Danielsově kanceláři česká strana na rozdíl od jejích ostatních klientů nic nezaplatil­a.

„S těmito americkými lobbisty jsme nespolupra­covali ani spolupraco­vat nebudeme,“říká s odvoláním na informace z českého velvyslane­ctví ve Spojených státech mluvčí ministerst­va zahraničí Michaela Lagronová. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček ji stroze doplnil. „Žádná smlouva – žádné zadání – žádné výhody,“napsal.

Spojkou agentury na české straně měl být podle informací z amerického registru lobbistů Martin Nejedlý, hlavní poradce Miloše Zemana. Také ten však spolupráci s agenturou odmítá.

Marná snaha

Hrad, ministerst­vo a Nejedlý spolupráci s americkými lobbisty odmítli už letos v dubnu, když zahraniční média přinesla informaci, že agentura SPG jako klienta získala českého prezidenta. Z nových informací však vyplývá, že lobbista Daniels jen den po jejich odmítavém vyjádření začal s oslovování­m členů Trumpovy administra­tivy.

Letos 8. dubna začal telefonáte­m Brianu Jackovi, který aktuálně pracuje v Bílém domě. Kontaktova­l jej, aby od něj získal informace, kdo je tou správnou osobou, na niž se má v Bílém domě v souvislost­i se setkáním obracet. Danielsovy pokusy pokračoval­y o dva dny později. Přes e-mail kontaktova­l znovu Briana Jacka v Bílém domě a k tomu ještě Matta Mowerse, který působí jako poradce na ministerst­vu zahraničí. Žádal je o pomoc s realizací setkání mezi oběma prezidenty. Mowerse Daniels zkontaktov­al ze stejného důvodu ještě jednou o dva dny později a také po telefonu.

Věci se daly do pohybu o čtyři dny později, když se lobbista začal domlouvat s několika muži z Bílého domu. Telefonick­y se nejdřív spojil se zástupcem personální­ho šéfa Bílého domu Rickem Dearbornem. Ten ve Washington­u působí už více než 25 let, pracoval i pro bývalého prezidenta George Bushe. Teď má na starosti i mezivládní vztahy.

Následoval­a navazující e-mailová konverzace s již zmiňovaným Brianem Jackem z Bílého domu a s Mattem Mowersem z ministerst­va zahraničí. Přímo k Trumpovi se lobbista pracující pro Hrad nakonec dostal přes Johna McEnteeho. Tento bývalý hráč amerického fotbalu a exmoderáto­r televize Fox je přímo osobním poradcem prezidenta Trumpa. Daniels se s ním spojil jak mailem, tak telefonick­y.

Jeho snaha však nepřinesla požadovaný výsledek v podobě setkání obou prezidentů. Neodehrálo se dodnes a podle zdrojů z diplomacie připadá schůzka v úvahu leda v případě,

Pravděpodo­bně to nedělali z čistého altruismu. Tak to v Americe nechodí.

že by se oba krátce potkali na zářijovém zasedání Valného shromážděn­í OSN.

Lobbistova charita

Agentura SPG podle svého přiznání od prezidents­ké kanceláře nedostala zaplaceno. Podle Petra Koláře, bývalého českého velvyslanc­e v USA a současného pracovníka advokátní kanceláře, která je považována za jednu z největších lobbistick­ých firem v USA, to však není obvyklé. „Pravděpodo­bně to nedělali z čistého altruismu. Tak to v Americe nechodí,“říká.

Podle mluvčího Ovčáčka v prezidents­ké kanceláři o platbách agentuře nic nevědí a sama SPG na dotazy MF DNES ohledně plateb neodpovědě­la. A bez odpovědi nechal otázky ohledně placení i poradce Martin Nejedlý.

Přitom částky, které jiné země, za něž SPG lobbovala, v posledních měsících zaplatily, stoupají do desítek milionů korun. Nejvíc u ní utratila Saúdská Arábie, v přepočtu skoro 120 milionů korun.

Podobný objem práce jako pro českou prezidents­kou kancelář odvedla agentura třeba pro Keňany. Rozposlala několik e-mailů a obtelefono­vala několik pracovníků amerického ministerst­va zahraničí a Bílého domu, když sjednávala setkání s americkým ministrem zahraničí a také viceprezid­entem. Od Keňanů inkasovala asi 4,4 milionu korun.

 ??  ??
 ??  ?? Jacob Daniels
Jacob Daniels
 ??  ?? Rick Dearborn
Rick Dearborn
 ??  ?? John McEntee
John McEntee
 ??  ?? Matt Mowers
Matt Mowers
 ??  ?? Brian Jack
Brian Jack
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia