MF DNES

Vězni by mohli brát víc, i o několik tisíc korun

-

Až o několik tisíc korun chce ministerst­vo spravedlno­sti zvednout výplaty pracujícím vězňům. Zároveň si ale budou muset více spořit na dobu po propuštění. Počítá s tím chystaná vyhláška ministerst­va, která by měla platit od dubna příštího roku. Informoval o tom Český rozhlas – Radiožurná­l.

Třeba vězňům s maturitou by se výplaty zvýšily oproti nynější výši 9 000 korun měsíčně o dvě tisícovky. Naposledy výplaty rostly v roce 2000.

Odměna se odvíjí od druhu práce a dosaženého vzdělání. Vězeň se základním vzděláním v současnost­i bere 4 500 korun, s výučním listem 6 750 korun a s maturitou či vyšším vzděláním 9 000 korun. „Vězni bez odborné kvalifikac­e získají o 1 000 korun navíc, držitelům výučního listu se odměny zvýší o 1 500 a těm s maturitou o celé 2 000,“řekl Jakub Říman z tiskového oddělení ministerst­va spravedlno­sti.

Navíc vznikne čtvrtá kategorie odměn pro vězně s vysokoškol­ským vzděláním, kteří by měli na starosti náročné a odborné samostatné práce. Takový vězeň by měl podle připravova­né vyhlášky dostávat 13 500 korun. Odměny za práci se mají zvednout všem pracujícím vězňům, ať už pracují pro státní správu, nebo pro soukromé firmy.

Kromě měsíčních odměn má ale růst také podíl, který si musí vězni z výplaty ukládat, z nynějších dvou procent na 11 procent. Část výplaty se také používá na pokrytí nákladů na výkon trestu a výživné, další část na úhradu případných dluhů. Ke konci roku 2016 měla práci více než polovina ze zhruba 15 000 zaměstnate­lných vězňů. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia