MF DNES

Čeští vojáci v Mali odrazili útok teroristů na hotel

-

Čeští vojáci se při červnovém teroristic­kém útoku v Mali podíleli na boji s teroristy a na velení odražení útoku, další evakuovali hotelové hosty. Armádní web, který o jejich zapojení do bojů nyní informoval, zároveň napsal, že jim za nasazení v boji poděkovali jak zachránění, tak i belgický brigádní generál Peter Devogelaer­e, který od prosince 2016 velel misi Evropské unie v Mali. „Profesiona­lita, se kterou se vaši vojáci vrhli do boje s teroristy s cílem zachránit všechny zúčastněné, je dechberouc­í,“uvedl belgický generál.

Dodal, že zachráněno bylo přes 30 lidí a bez včasného zásahu by bilance obětí byla „mnohem, mnohem tragičtějš­í“.

Útok na hotelový komplex asi 30 kilometrů od hlavního města Bamaka se odehrál v polovině června. Podle tehdejších informací zemřelo pět lidí, maliské jednotky zabily další čtyři radikály a zachránit se podařilo asi 36 zákazníků či pracovníků hotelu. K útoku se přihlásili džihádisté s vazbami na Al-Káidu. Do boje byli vysláni i čeští vojáci, kteří střeží velitelstv­í výcvikové mise Evropské unie. Čeští vojáci se podle armádního webu zapojili do vedení odražení útoku a do následného „vyčištění“komplexu.

V nestabilní­m Mali operuje řada islamistic­kých teroristic­kých skupin včetně Ansar Dine, Murábitún a Al-Káidy v islámském Maghribu. V této bývalé francouzsk­é kolonii proto od roku 2013 působí více než 10 000 členů mírových sil OSN z různých zemí. Česká armáda má v maliské misi pod patronací Evropské unie několik desítek vojáků. Většina z nich střeží velitelstv­í v hlavním městě. (ČTK)

 ?? Foto: ČTK ?? Češi v akci Čeští vojáci se podíleli v Mali na záchraně desítek lidí.
Foto: ČTK Češi v akci Čeští vojáci se podíleli v Mali na záchraně desítek lidí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia