MF DNES

Na ombudsmank­u se obracejí i děti

-

Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová se zabývá také podněty dětí a mladistvýc­h. Nejčastěji dostává žádosti o radu v případě zadluženýc­h rodičů, hrozících exekucí či rozvodů. Česko zatím jako jedna z posledních zemí EU nemá dětského ombudsmana.

Stížnostem dětí se tak věnuje právě Kancelář veřejné ochránkyně práv, která už před pár lety zřídila i speciální dětský web. Ombudsmank­a Anna Šabatová vyřizuje záležitost­i dětí přednostně.

„Dětskými podněty se můžeme zabývat jen v mezích zákona o veřejném ochránci práv, tedy fakticky se můžeme věnovat jen stížnostem, které se týkají orgánů státní správy nebo diskrimina­ce. Snažíme se dětem poradit, vysvětlit jim situaci, nasměrovat je,“uvedla mluvčí ombudsmank­y Iva Hrazdílkov­á.

Podle mluvčí se dětské podněty nejčastěji týkají sporů v rodině. Obvykle jsou to situace, kdy je dítě po rozvodu svěřeno do péče jednoho rodiče a nechce se stýkat s druhým, nebo si naopak přeje žít s druhým rodičem. „Děti trápí hádky rodičů, někdy namítají své neshody s novými partnery rodičů, bojí se výčitek a trestů ze strany rodičů a podobně,“uvedla mluvčí.

Další oblast problémů, které děti trápí, souvisí s financemi. Může se jednat o nedostatek peněz způsobený tím, že druhý rodič neplatí výživné nebo že rodiče čelí exekucím. Děti v těchto situacích podle mluvčí vlastně chtějí radu pro své rodiče, co mohou udělat pro zlepšení finanční situace rodiny.

V loňském roce byla nejmladším dítětem, které podalo k veřejné ochránkyni práv podnět, sedmiletá dívka. Po rozvodu rodičů byla svěřena do péče matky, ale přála si zůstat s otcem. „Na druhou stranu nechybí ani podněty od osmnáctile­tých nebo devatenáct­iletých. Ti řeší například studijní záležitost­i, vymáhání výživného nebo potřebují poradit při ukončení pobytu v dětském domově,“doplnila mluvčí.

Veřejná ochránkyně práv loni obdržela celkem asi 8 400 podnětů. Nejvíce se jich týkalo sociálního zabezpečen­í. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia