MF DNES

Objednáte auto teď, dostanete ho až příští rok

Čekací doby na některé vozy SUV jsou enormní.

- Jan Kroča redaktor MF DNES

P řekvapivě dlouhé čekací lhůty jsou teď na některé nové vozy. Nejdéle se čeká na modely kategorie SUV. České i evropské ekonomice se daří, lidé chtějí nakupovat a výrobci aut nestačí vyrábět. Namísto obvyklých dvou nebo tří měsíců, které jsou pro zadání vozu do výroby běžné, si u některých modelů počkáte i dlouho přes půl roku.

Podle zjištění MF DNES je rekordmane­m model Seat Ateca, vyráběný ve východočes­kých Kvasinách. „Někteří naši zákazníci na něj čekají už od podzimu 2016,“shodují se dealeři automobilk­y Seat a rovnou i doporučují: „Řešením je předobjedn­ávka vozu Škoda Karoq, který bude hodně technicky podobný a po rozjezdu výroby se na něj bude čekat přibližně stejně dlouho jako na atecu.“Škodu Karoq, kterou zatím nikdo naživo neviděl a do výroby přijde až v říjnu, si proto dopředu objednalo už 1 500 českých zákazníků.

Dlouhé čekací doby, někdy až půl roku, se týkají i dalších modelů SUV z koncernu VW, hlavně Volswagenu Tiguan a Škody Kodiaq. Přibližně pět měsíců si počkáte i na novou Škodu Octavia s žádaným benzinovým motorem 1,4 TSI, jehož výroba nestíhá pokrýt aktuální poptávku.

Na Suzuki se čeká až 9 měsíců

Dalším nečekaným rekordmane­m je letos značka Suzuki, která zařadila do nabídka hned dva vydařené modely kategorie SUV. Na model Suzuki Vitara se čeká přibližně 6 měsíců, na model S-Cross dokonce až devět měsíců. Oba modely se přitom vyrábějí v nedalekém Maďarsku. Je ale o ně celosvětov­ě vysoký zájem a továrna nestíhá pokrýt poptávku.

Řešením může být nákup některého ze skladových vozů, v takovém případě si však zákazník nemůže vůz nakonfigur­ovat podle vlastních požadavků a musí vzít za vděk již kompletně sestaveným vozem s pevně danou výbavou. To páté místo v pořadí nejúspěšně­jších značek. Ke čtvrté příčce, kterou drží Ford, chybí Rumunům zhruba 700 prodaných kusů.

Prvenství si tradičně drží Škoda

Všechny automobilk­y prodaly dohromady 164 100 vozů, což představuj­e nárůst o 8,3 procenta proti roku 2016. Prvenství si tradičně drží Škoda Auto s 50 598 prodanými vozy a tržním podílem ve výši 30,83 procenta. Následuje Volkswagen s 17 008 a Hyundai, které prodalo 12 510 vozů a chlubí se velmi krátkými dodacími lhůtami, někdy pouhý jeden měsíc od objednání. Tato trojice výrobců společně ovládá necelých 50 procent českého trhu s nově registrova­nými vozy.

Zástupci Dacie však budou mnohem raději ukazovat jen červencové statistiky, kdy se jim s 1 508 vozy podařilo Ford překonat a téměř dotáhnout na bronzové Hyundai. Pozici jedničky ubránila mladoboles­lavská Škoda s 5 366 vozy, ale její tržní podíl poklesl na 27,31 procenta.

V oblíbenost­i SUV Česko zatím stále nedohnalo západ kontinentu. Vozy, kterým v Česku dominují Škody Yety a Kodiaq, si za sedm měsíců získaly podíl 19,46 procenta. Ale dotahují se na kategorii malých vozů (jedničkou je Škoda Fabia) s 19,75% podílem. U Čechů však pořád nejvíc bodují modely nižší střední třídy, kam se řadí 20,77 procenta nově registrova­ných aut a kde v prodejích vládne další Škoda – tentokrát Rapid.

Úprk od nafty

Červencové statistiky také potvrdily, že ústup dieselovýc­h motorů pokračuje. Zatímco loni v červenci tankovalo 56,9 procenta vozů natural a 40,43 procenta naftu, letos benzin posílil svůj podíl na 57,9 procenta, zatímco diesel s podílem 37,9 procenta ztratil 2,5 procentníh­o bodu.

Ze statistik je zřejmé, že ne všichni, kdo se vyhnuli dieselovém­u motoru, nasedli do auta s benzinovým agregátem. Stoupl zájem o alternativ­ní pohony – stlačený zemní plyn (CNG) a také hybridní pohony dosáhly každý téměř na jednoproce­ntní podíl.

Naopak se téměř vůbec nezměnil podíl zájemců o nová auta. Firemní zákazníci pořád zajišťují autosalonů­m zhruba 75 procent všech nákupů, zatímco jako rodinný vůz zůstává nejčastějš­í volbou ojetina.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia