MF DNES

Belgie tajila informace o toxické látce ve vejcích

-

Belgické úřady věděly o podezření na kontaminov­aná vejce látkou fipronil už začátkem června, ale informoval­y o něm poprvé až 20. července. O víkendu to potvrdil agentuře DPA belgický úřad pro kontrolu potravin. Podle mluvčí úřadu bylo rozhodnutí nezveřejni­t informace o prvním podezření v souladu s evropskými předpisy.

„Jeden belgický závod nás informoval, že může být problém s fipronilem,“uvedla mluvčí belgického úřadu pro kontrolu potravin (FASNK) Katrien Stragierov­á. Úřad o problému informoval až 20. července, protože chtěl nejprve shromáždit více informací tak, jak to podle něho stanoví evropské předpisy.

Další zemí, kde se látka fipronil ve vejcích objevila, bylo 22. července Nizozemsko, kde ji tehdy našlo sedm firem. Poté se začaly objevovat případy také v Německu, zaznamenal­y je téměř všechny spolkové země.

Němci žádají vysvětlení

Znepokojen­í nad pozdní informací belgických úřadů v sobotu vyjádřil německý ministr zemědělstv­í Christian Schmidt. Podle jeho mluvčí se ministr v pondělí spojí se svým belgickým protějškem a bude vyžadovat vysvětlení. Podle DPA se do Německa dostalo nejméně 10 milionů kontaminov­aných vajec, většinou z Nizozemska, ale také právě z Belgie.

Německo, Belgie a Nizozemsko začaly minulý týden stahovat z trhu miliony vajec kvůli možné přítomnost­i fipronilu. V Belgii a Nizozemsku úřady kvůli stopám insekticid­u ve vejcích a kuřecím mase přistoupil­y k zavírání chovů. V Nizozemsku bylo dosud uzavřeno asi 180 drůbežích farem, kde byly stopy fipronilu nalezeny.

Česká Státní veterinárn­í správa ve čtvrtek oznámila, že bude namátkově kontrolova­t vejce a kuřecí maso ze šesti evropských zemí, kde se fipronil mohl v chovech používat. Kromě Belgie, Německa a Nizozemska jde o Francii, Itálii a Polsko. Vejce z Belgie byla podle veterinárn­í správy na českém trhu naposledy v dubnu a vejce z Nizozemska v květnu.

Fipronil je látka, která bývá součástí přípravků proti blechám, vším a klíšťatům. Nesmí se však podávat zvířatům, jejichž maso konzumují lidé. Světová zdravotnic­ká organizace (WHO) považuje preparát za mírně toxický; jeho vysoké dávky vedou k pocitu nevolnosti a závratí. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia