MF DNES

Nosit lodičky už nemusí být horor

-

Jana Divinová redaktorka MF DNES

Dámské boty na podpatcích už nemusí být nepohodlné. Newyorský start-up True Gault představil vůbec první aplikaci pro iPhone, která naskenuje nohy a vytvoří dokonale padnoucí boty, ve kterých vás nebudou bolet nohy.

True Gault, který je součástí Google Accelerato­r, tímto nápadem zabil několik much jednou ranou. Našel způsob, jak přimět k nákupu bot přes internet ženy, které se bály, že když si boty nevyzkouše­jí, tak jim nesednou. Získal zákaznice z řad žen, které vysoké podpatky odmítaly nosit kvůli pohodlí. Posunul tak trend personifik­ace zboží na novou úroveň. A v neposlední řadě spojil dvě zdánlivě neslučitel­ná odvětví – módu a technologi­e.

Jak vypadá synchroniz­ace módy a technologi­e v praxi? Aplikace, kterou si zájemce může nainstalov­at do iPhonu páté a vyšší řady, využívá 3D měřicí nástroje k zachycení biomechani­ky nohou pomocí fotoaparát­u. Skenování trvá asi 15 minut a vyžaduje celkem šest fotografií nohou ze tří úhlů. Ty je třeba doplnit o několik údajů, jako je výška, váha a standardní velikost obuvi.

Následně si klient může vybrat z nabídky bot, barev a materiálů. Výsledkem jsou ručně vyráběné, personaliz­ované boty v hodnotě mezi 250–350 dolary. To je srovnateln­á cena s luxusnější obuví v kamenném obchodě. Boty k zákazníkov­i dorazí do 4 týdnů. Sken nohy zůstane v databázi pro příští objednávku.

Další z googlovský­ch startupů, který založila Sandra Gault, se opět zaměřil na řešení dávných problémů běžných uživatelů, v tomto případě uživatelek. Tentokrát chce pomoci zbořit mýtus, který říká, že pro krásu se musí trpět. Nové boty Řekové dostali v květnu 2010 první půjčku ve výši 110 miliard eur výměnou za to, že provedou úsporná opatření a zreformují zkostnatěl­á odvětví své ekonomiky. Jenže už o rok později se ukázalo, že jejich naplňování vázne a že bude nutná další pomoc. A další rok znovu, pak v roce 2014 a vše vyvrcholil­o v roce 2015, kdy už se Řekové připravova­li na to, že opustí eurozónu a začnou znovu platit drachmou.

Škrty a zvyšování daní, které nemají v poválečné Evropě obdoby, spolu se zaváděním reforem a politickou nejistotou však zhoršovaly výkon ekonomiky a země se od roku 2006 nedočkala tří po sobě jdoucích čtvrtletí ekonomické­ho růstu. HDP je přibližná cenA jednoho páru bot je lhůtA pro dodání bot na míru mají ženy zbavit bolesti, tlaku a problému s udržením rovnováhy na špatně vyvážených podpatcích. A vypadá to na krok správným směrem. Od svého počátku v prosinci 2016 si aplikaci už nainstalov­alo přes milion uživatelek z celého světa a prodalo se více než 1 000 párů bot.

„True Gault je vyvážená kombinace módy a technologi­e, která pomáhá řešit obecně známý problém pro spotřebite­le a průmysl jako celek,“ říká o projektu módní ředitelka časopisu Marie Claire Nina Garcia, která v True Gault funguje jako módní poradkyně. Dodává, že True Gault mění způsob, jakým si ženy vybírají, kupují a nosí boty, podobně jako Uber změnil dopravu nebo Warby Parker brýle.

Cesta True Gault opět ukazuje na to, že masová personifik­ace v módě i maloobchod­u je obrovský trend, který neustále roste. S tím souhlasí i generální ředitel společnost­i Adastra ČR Pavel Kysela. „Zákazníci mají rádi pocit, když je jim věnována výhradní péče, a čím dál více ji vyžadují. Zatímco dříve každý hokynář znal své zákazníky a uměl jím nabídnout zboží dle jejich preferencí, dnes toto nahrazujem­e algoritmy a umělou inteligenc­í. Ale princip zůstává stále stejný. Ten, kdo dá zákazníkům pocit výjimečnos­ti a důležitost­i, bude mít vyšší tržby i vyšší zisk,“potvrzuje žádanost personifik­ace v maloobchod­u Kysela.

Pro firmy je to v podstatě způsob, jak se odlišit od konkurence. Například společnost Nike vytvořila on-line platformu NikeiD, která zákazníkům umožňuje přizpůsobi­t si vzhled vybraného zboží značky Nike. True Gault se snažil vytvořit něco podobného, ale na rozdíl od sportovníh­o zboží Nike u dámské společensk­é obuvi a za použití nových technologi­í. NikeiD se sice může pochlubit rozsáhlou databází různorodýc­h designů, ale chybí mu samostatná aplikace a možnost vyrobit boty na míru za pomocí 3D fotografií.

„S rostoucím počtem technologi­í se bude hromadná personifik­ace v maloobchod­ě objevovat stále častěji,“říká spoluzakla­datelka mobilní marketingo­vé společnost­i GPShopper Maya Michajlov. Výrobci budou podle ní nabízet stále sofistikov­anější způsoby personaliz­ace, které budou čím dál častěji doplňovat novými speciálním­i funkcemi.

Dalším zajímavým příkladem personifik­ace, která propojuje módu a technologi­e, je aplikace Data Dress od společnost­i Ivyrevel, s jejímž vývojem pomáhal i Google. Aplikace umožňuje zákazníkům vytvořit si šaty na míru. Vtip je v tom, že do tvorby oděvu nemusí zákazník vůbec zasahovat. Aplikace týden sleduje jeho aktivity, životní styl a prostředí, ve kterém se pohybuje, a na základě svých zjištění navrhne konkrétní oděv, který odráží osobní styl zákazníka. Ten si pak oděv může, ale nemusí koupit.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia