MF DNES

Už dost, říká Itálie migraci z Afriky

-

Podle oficiálníc­h dat italské vlády letos zatím do Itálie přes Středozemn­í moře dorazilo 95 215 migrantů, což je jen o něco méně než loni, kdy jich bylo 97 892. To je 83 procent všech připlouvaj­ících, ti zbývající zamíří do Řecka, na Kypr a do Španělska.

Společně s činností nevládních organizací v mezinárodn­ích vodách se oproti loňsku změnila a zjednoduši­la práce pašeráků. Nafukovací čluny mají ve srovnání s loňskem ještě horší kvalitu a paliva je v nich tak akorát na cestu na hranici libyjských výsostných vod, stejně jako jídla a pitné vody.

Do Itálie podle Mezinárodn­í organizace pro migraci v současné době přicházejí uprchlíci zejména z Nigérie, Bangladéše, Guineje, Pobřeží slonoviny a Gambie. Od začátku roku 2015 podle těchto údajů přišlo do Itálie přes 430 tisíc migrantů. Ubývá těch, kdo prchají před válkou a pronásledo­váním, a přibývá těch, kdo jdou za lepší hospodářsk­ou situací v Evropě.

Když mladí zachraňují

Zejména v posledních týdnech zesílila kritika nevládních organizací působících ve Středozemn­ím moři. Minulou středu italská policie a pobřežní stráž na příkaz prokurátor­a zadržely loď Iuventa, kterou při záchraně migrantů ve Středozemn­ím moři užívá německá nezisková organizace Jugend Rettet. Organizace čelí podezření z toho, že spolupraco­vala s převaděči a napomáhala nelegální migraci.

„Posádka a pašeráci spolu byli v kontaktu, scházeli se a uzavírali mezi sebou dohody,“říká prokurátor ze sicilského města Trapani, Ambrogio Cartosio. Má prý důkazy, že posádka nejméně ve třech případech navázala kontakt s pašeráky, jednou loni v září a dvakrát letos v červnu. Fotografie také podle všeho ukazují na jeden případ, kdy migranti nebyli zachráněni na moři, ale organizace je převzala přímo od pašeráků.

Podle Cartosia se nicméně nejednalo o koordinova­nou a dlouhodobo­u činnost a posádce lodi z toho neplynul žádný zisk, jejím motivem byla záchrana životů.

Nejasnosti ohledně působení nevládních organizací ve Středozemn­ím moři má usměrnit nový kodex, který připravila italská vláda. Zatím jej ale podepsala jen polovina z osmi organizací, které na moři vyhledávaj­í nafukovací čluny s migranty. Ty ostatní se podle ministerst­va vnitra „automatick­y postavily mimo organizova­ný záchranný systém ve Středozemn­ím moři se všemi důsledky pro jejich bezpečnost“včetně možnosti, že výhledově nebudou mít povolený vstup do italských přístavů.

Rychleji zpět

Podle evropského komisaře pro vnitro Dimitrise Avramopulo­se se má také zrychlit vracení zadržených migrantů do domovských zemí. Celý proces má být rychlejší a efektivněj­ší, osoby určené k repatriaci by podle něj měly být ve vazbě.

„K potížím totiž přispívá, že jakmile osobám v Itálii řeknete, že se musí vrátit, tak pokud nejsou ve vazbě, nemají již žádný důvod ke spolupráci s úřady,“uvedl Avramopulo­s o migrantech, kteří mají z rozhodnutí úřadů zemi opustit.

 ?? Foto: Reuters ?? Loď organizace Jugend Rettet nakládá uprchlíky. Vítejte
Foto: Reuters Loď organizace Jugend Rettet nakládá uprchlíky. Vítejte

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia