MF DNES

Jak si atletika vychovala svého padoucha

Tomáše Macka, redaktora MF DNES

-

Bylo to veřejné tajemství. Pokud měl být Usain Bolt v sobotu při své rozlučkové stovce v Londýně poražen, existoval jeden scénář, jenž se stal před startem závodu pro funkcionář­e Mezinárodn­í atletické federace IAAF noční můrou.

Takový, že by přemožitel­em Bolta a jeho nástupcem na trůnu byl Justin Gatlin. Jenže právě k tomu došlo. Publikum na Gatlina zlostně hučelo, reportéři jej svými dotazy nešetřili. A funkcionář­i? Ti raději neříkali nic. Věřili, že sobota bude oslavou jejich sportu, pokoušejíc­ího se postavit na nohy po tvrdém direktu, který si sám uštědřil korupčními i dopingovým­i aférami posledních let. Místo toho se dočkali triumfu podvodníka, zrozeného v této temné éře.

Atletika tak sklízí plody vlastní setby. V honbě za očištěním funkcionář­i těžce skousávají vítězství „superpadou­cha“nad „superhrdin­ou“. Přetřásá se, zda je morální, že Gatlin v Londýně vůbec závodí.

Ovšem nezapomíne­jme, sami funkcionář­i IAAF tohoto „padoucha“pomáhali stvořit. V roce 2006, kdy byl podruhé pozitivně testován, mu dle pravidel náležel doživotní trest. Ten mu však byl za spolupráci s vyšetřujíc­ími orgány (za udání svého kouče-dealera) zkrácen na osmiletý. A později jej omilostnil­i znovu, když mu za dobré chování zkrátili trest na čtyřletý.

Mnozí činovníci, již se nyní jeho triumfu báli, byli mezi těmi, kteří mu umožnili třetí kariéru. Můžeme jen polemizova­t, zda by si zasloužil tolik ohleduplno­sti, kdyby pocházel z diplomatic­ky slabší země, než jakou jsou USA. Možná ne. Ale faktem je, že Gatlin se směl vrátit, závodil a vyhrál.

Viděno jeho očima i z pohledu sportovníh­o práva, má na něj být v současnost­i pohlíženo jakožto na muže, jenž si odpykal trest, který mu byl poslední instancí udělen – a jeho titul je tudíž pravoplatn­ý a nezpochybn­itelný. Ovšem viděno očima diváků mají fanoušci zároveň právo, aby pískotem dali najevo svůj nesouhlas s Gatlinovým znovuveden­ím do branže.

Ten pískot je odrazem doby, kdy atletika tápe, přepisuje historii a je prolnutá pokrytectv­ím. Usain Bolt byl pro ni spasitelem, za jehož svatozáří se vládci IAAF často snažili skrývat trable svého sportu. Vždyť ze 30 nejrychlej­ších stovek v dějinách bylo pouze devět zaběhnuto mužem, který nebyl nikdy během kariéry obviněn z dopingu. A všech těchto devět nepošpiněn­ých stovek předvedl právě Bolt.

Stejně jako nedávno cyklistika, i atletika prochází vleklou krizí důvěryhodn­osti. Jejím obrazem jsou podivné ceremoniál­y v Londýně, při nichž jsou dodatečně udělovány přerozděle­né medaile za mistrovstv­í od roku 2007, nebo stále nedořešená ruská kauza státem organizova­ného dopingu či dva nejnovější případy dopujících Ukrajinek. Jako by i stále šedivější vlasy Sebastiana Coea naznačoval­y, jak bezesné noci má prezident IAAF za sebou.

Bolt už mu při vymetáni Augiášova chléva nepomůže, éra jamajské legendy končí.

Teď si musí mocní muži atletické federace sami zamést před vlastním prahem.

Chtělo by se věřit, že malého koštěte se už chopil šéf ruské asociace Dmitrij Šilachtin, když se omluvil za dopingový program své země. Na ruské poměry jde až o nevídanou sebereflex­i, byť dost možná vedenou vypočítavo­stí, že tím dosáhnou znovuuznán­í své reprezenta­ce dříve, než splní ve svém antidoping­ovém programu podmínky, které byly Rusům dány.

Rovněž Sebastian Coe a jeho pobočníci by měli vystoupit a otevřeně přiznat: Ano, také vedení atletiky dělalo v minulosti hrubé chyby, omlouváme se za ně. Ten Augiášův chlév je totiž rozsáhlý. A ta práce přímo heraklovsk­á.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia