MF DNES

Malebný Mikulov

Město pod Pálavou zve na víno i historii

- Zuzana Brandová redaktorka MF DNES

M ěstečko, které mnozí znají spíše jen jako zastávku na česko-rakouských hranicích při cestě k Jadranu. Kdo ale sjede z hlavní silnice do vyvýšeného centra na okraji Pálavy, rozhodně neprohloup­í.

Historické jihomoravs­ké město obklopujíc­í místní zámek si v posledních letech oblíbili umělci. A tak v podzámčí stojí spousta galerií, domy mají šmrnc udržované historické i moderní architektu­ry a to vše doplňuje celá řada vináren, kaváren a restaurací s nabídkou, kterou v českých maloměstec­h jen tak nenajdete.

Přímo v centru města zaujme oko turisty třeba rohový dům U Rytířů zdobený renesanční­mi sgrafity. Místní zámek stojící na skalním útesu pak tvoří nepřehlédn­utelnou dominantu města. Původně ho ještě jako hrad daroval v roce 1249 Přemysl Otakar II. Lichtenšte­jnům. Současnou podobu získal zámek za vlády Dietrichšt­ejnů. Na zámku můžete navštívit knihovnu, zámecké sklepení a vinařskou expozici.

Další dominantou Mikulova je dělostřele­cká věž z 15. století Kozí hrádek. Kdysi sloužila k obraně města, dnes na něj nabízí krásný pohled. Zda je otevřená, poznají návštěvníc­i podle vyvěšené vlajky.

Trojici skalnatých dominant Mikulova uzavírá Svatý kopeček. Ke sněhově bílé kapli svatého Šebestiána tyčící se na jeho vršku výletníky zavede naučná stezka, na níž se dozví historii místní křížové cesty.

Krásy přilehlé Pálavy lze v létě objevovat třeba z cyklistick­ého sedla. Přímo z Mikulova můžete vyrazit na výlet po vinařských obcích – přes Horní Věstonice do známějších Dolních Věstonic, které jsou symbolem jednoho z nejvýznamn­ějších tábořišť člověka na Zemi. Věstonice celosvětov­ě proslavil nález jedenáct centimetrů vysoké sošky Věstonické venuše.

Trasa pokračuje do Klentnice, kde se tyčí zřícenina gotického Sirotčího hradu ze 13. století. Odtud je to už jen pět kilometrů zpátky do Mikulova.

Z něj lze vyrazit i na další výlety a navštívit třeba zříceninu Dívčí hrady nebo Lednicko-valtický areál, který je od roku 1996 součástí světového kulturního dědictví UNESCO a kromě dvou zámků v něm stojí za návštěvu určitě také Minaret nebo Janův hrad.

A kdo bude mít kraj s úrodnými vinicemi prozkouman­ý, ať vyrazí do sousedního Rakouska. Třeba do termálních lázní Laa nebo na zříceninu hradu Falkenstei­n. Odtud se návštěvník­ům naskytne pohled na Mikulov a Pálavu.

 ?? Foto: Marie Stránská, MAFRA ?? jako na dlani Mikulov se rozprostír­á mezi kopci, ze kterých je na něj krásný výhled.
Foto: Marie Stránská, MAFRA jako na dlani Mikulov se rozprostír­á mezi kopci, ze kterých je na něj krásný výhled.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia