MF DNES

Místo do hospody chodí muži posedět do holičství

Do barber shopů zákazníci nechodí jen za stříháním a holením. „Je to společensk­á záležitost,“říkají majitelé pánského holičství.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

VINOHRADY Lahve s kvalitní skotskou whisky stojí vyrovnané vedle kávovaru na espresso, další výběrový alkohol je srovnaný za barovým pultem. Když člověk vejde do Tony Adam’s Barbershop u náměstí Jiřího z Poděbrad, mohl by si myslet, že vstoupil do vyhlášenéh­o baru. Pár metrů od barového pultu však několik holičů stříhá a holí zákazníky usazené v pohodlných holičských křeslech.

Koncept pánských holičství, kam si muži chodí nejen pro nový účes či zástřih vousů, ale také relaxovat, je čím dál oblíbenějš­í. „Muži mají o ryze pánské holičství prostě zájem,“shodují se Vítek Bozděch a David Hofman, kteří barber shop blízko náměstí Jiřího z Poděbrad provozují. Když si člověk do vyhledávač­e zadá heslo barber shop Praha, vyskočí na něj spousta odkazů. Ještě před pár lety čistě pánských holičství moc nebylo. Kdy se začal v Praze koncept barber shopů rozšiřovat?

Vítek Bozděch: Začalo to už zhruba kolem roku 2009, kdy si Tomáš Kožíšek otevřel vůbec první pánské holičství v Navrátilov­ě ulici. Pak se toho ale asi čtyři roky nic moc nedělo. Ten pravý boom přišel až v posledním roce a půl. Teď je v Praze odhadem tak patnáct až dvacet menších či větších barber shopů. Většina těch lidí, kteří si založili vlastní holičství, byla spokojeným­i klienty těch předchozíc­h. Ten velký boom má ale i negativní stránky. Hodně se teď musíme potýkat s nedostatke­m kvalitních holičů. Jedna z věcí, kterou jsme si už na začátku dali za cíl, totiž byla, že chceme zaměstnáva­t holiče s několikale­tou praxí. A sehnat takové lidi je trochu problém. Vaše pánské holičství funguje jak dlouho? David Hofman: Otevírali jsme v červenci 2016, takže máme za sebou rok. Odkud jste čerpali inspiraci? David: Pánská holičství fungovala i v Čechách, především před druhou světovou válkou, takže se řada barber shopů odkazuje k prvorepubl­ikové tradici. Po válce ale holičství vymizela. Teď je to taková jejich renesance. Tradiční holičství najdete po celém světě. Mekkou je asi Anglie nebo Itálie. Zajímavý styl holičství mají v Americe či v Asii. Každá lokalita má trochu jiný přístup a škol stříhání je široká škála. My jsme se inspiroval­i takovým mixem. Máme kamarády mentory z Anglie, kteří nám pomáhali a školí náš personál. Něco jsme převzali z Itálie, ale celkový koncept jsme si vymýšleli sami. A to podle toho, co by se nám samotným jako potenciáln­ím zákazníkům líbilo. Když k vám přijde zákazník poprvé, co má oproti klasickému kadeřnictv­í a holičství očekávat? David: Základní rozdíl je, že u nás stříhají pouze muži. Koncept barber shopů je založen na tom, že člověk chodí ke svému holiči, se kterým si má během holení a stříhání co říct a nemusí poslouchat vyprávění pěti žen o kočárcích nebo plenách. Místo toho si popovídá třeba o fotbale, dá si drink u baru nebo tady posedí s kamarádem. Barber shop plní i nějakou společensk­ou roli.

Vítek: Velkým rozdílem oproti klasickým kadeřnictv­ím třeba v nákupních centrech je také to, že tu pracují holiči, kteří stříhají výhradně pánské střihy a jsou na to specializo­vaní. Spousta kadeřnic stříhá především ženy, a když mají čas, tak vezmou chlapa. Pak ale tak vypadá i výsledek. Tady muž dostane kompletní servis od specialist­y na pánský sestřih a pánské holení. Proč si myslíte, že zájem o pánská

holičství stoupá? Je to tím, že je čím dál méně rozšířený názor, že muž, který o sebe pečuje, je divný?

David: Myslím si, že takový pohled už je skutečně přežitý. V Praze je barber shopů asi dvacítka, ale další jsou po celém Česku. Například v Brně, Ostravě nebo Zlíně. Rostou skutečně jak houby po dešti. Je to dáno zaprvé nějakou módní vlnou, ale určitě i poptávkou těch mužů, kteří prostě už nechtějí jen do dámského kadeřnictv­í, kde je ostříhají za dvacet minut. Řada chlapů chce prostě chodit do ryze pánského holičství, kde si to užijí. Kdo je váš typický zákazník? Chodí k vám spíše starší muži? David: Je to hodně široké spektrum. Nejmladším­u je rok a půl a nejstarším je asi pan Karel Schwarzenb­erg. Typický zákazník je člověk, který nehledá tuctovost a požaduje

kvalitu v příjemném prostředí. Řada našich klientů oceňuje, že tu pracují zkušenější a starší holiči. Když se chce nechat oholit muž ve středních letech, tak nechce chodit k dvacetilet­ému klukovi, který zrovna vyšel ze školy. Chce jít za někým, kdo je podobného věku jako on. Máte mezi zákazníky i cizince?

Vítek: Těch k nám chodí poměrně dost. Máme totiž hodně pestrý tým holičů. Tím, že je v Praze problém sehnat kvalitního holiče, tak u nás pracuje kromě jednoho Pražáka a dvou kluků z Moravy také Ital, Angličan nebo Polák. Takže když se k nám přijde nechat oholit Brit, může se v pohodě bavit s rodilým mluvčím. Což je pro něj určitě příjemné. O jakou proceduru mají muži největší zájem? Je to například zástřih plnovousu? David: Plnovous je určitě velký trend. My se ale snažíme být nadčasoví, takže neděláme jen to. Pokud chce někdo upravit plnovous, tak to uděláme, ale nabídneme mu třeba i kompletní holení. Jsou věci, které tu moc neděláme, jako třeba různé vyholené pěšinky nebo vyholené strany s přehazovač­kou, protože to nosí každý druhý. Takže se nedržíte jen aktuálních trendů? David: Ne striktně. Česko je navíc oproti světovým trendům strašně pozadu. Když se podíváte, co zrovna letí v Londýně, tak to by si v Česku nenechal na hlavě udělat skoro nikdo. Češi v tomhle ohledu nejsou moc odvážní. Ve čtvrtek se na náplavce uskuteční barber festival. Vaše holičství je jedním z účinkující­ch. Co tam lidé uvidí? Vítek: Budou tam tři barber shopy. My tam budeme mít našeho holiče Toma a budeme návštěvník­y hlavně holit. Stříhat spíše ne, kvůli omezenému zázemí. Může to být ideální příležitos­t pro spoustu mužů, kteří ještě barber shop nezkusili, aby zjistili, co to obnáší, a třeba vyzkoušeli holení břitvou.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Pánům na míru „Muž u nás dostane kompletní servis od specialist­y na pánský sestřih a pánské holení,“říká Vítek Bozděch (vlevo), jeden ze dvou majitelů pánského holičství Tony Adam’s Barbershop.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Pánům na míru „Muž u nás dostane kompletní servis od specialist­y na pánský sestřih a pánské holení,“říká Vítek Bozděch (vlevo), jeden ze dvou majitelů pánského holičství Tony Adam’s Barbershop.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia