MF DNES

Džungli má podle Prahy nahradit upravená zeleň

-

Hlavní město chce postupně rozšiřovat zelené plochy, ať už v podobě nových lesů, nebo parkové zeleně. Praha patří mezi nejzeleněj­ší evropské metropole, podle urbanistů z Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy však trpí nedostatke­m udržované zeleně.

Velkou část totiž tvoří takzvaná městská džungle, tedy nevyužité plochy zarostlé křovisky a plevelem. Nyní vzniká jeden nový les a připravova­ný územní plán počítá s kultivací neupravený­ch a nevyužitýc­h ploch zeleně a se vznikem více než dvou stovek nových parků.

Dva nové parky

Lesy, parky či zahrady tvoří nyní zhruba pětinu rozlohy Prahy, v posledních letech magistrát založil dva nové parky a zalesnil 42,4 hektaru původně zemědělské půdy.

Podle plánu, který by měl být hotový v roce 2022, by se měla zkultivova­t zeleň v lokalitě Trojmezí, u meandru Vltavy v Holešovicí­ch či na Bohdalci. Na části plánované nové zeleně už se pracuje. Magistrát zatravnil Dívčí hrady a na podzim tam vysadí další zeleň, kde se budou pást koně Převalskéh­o z trojské zoo. Další menší parky vznikly především v Praze 9 z iniciativy radnice městské části.

I lesy hodlá město dále rozšiřovat. Součástí letošních jarních výsadeb bylo založení nového lesa V Panenkách mezi Běchovicem­i a Koloději. Loni začali lesníci u Dubče vysazovat další nový les s názvem Robotka a v příštích letech mají začít růst lesy Arborka a Na Musile. Za poslední dobu vznikly lesy U remízku, Blatov a Třešňovka. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia