MF DNES

Čtenáři iDNES.cz: Proč by se vlastně měly rušit klobásy na Václavském náměstí?

- — Milan Němec — Jiří Nevrla — Jana Kozáková Volrábová — Jana Maxová — Ondřej Novák — Tomáš Kovanda — Jiří Pražák — Michal Franz — Michal Steblo

Pravý argentinsk­ý steak, hamburger, k tomu osvěžující mojito či chilské červené víno a na závěr třeba tradiční donuty nebo ovocná zmrzlina. Uplynulá sobota v trojské botanické zahradě patřila gastronomi­i Severní i Jižní Ameriky. Dobrému trávení uprostřed kvetoucích rostlin pak dopomáhala hudební a taneční vystoupení v latinskoam­erických rytmech.

„Rádi navštěvuje­me různé food festivaly, kde ochutnávám­e pro nás nová jídla a téma americké kuchyně nás zaujalo. Trochu jsme čekali ještě pestřejší nabídku, ale hamburgry ani koktejly nás určitě nezklamaly,“vypráví Lenka Kopecká, která dorazila s přítelem na American Food Day. Právě na oblíbené mleté maso v housce připravené na mnoho způsobů se stály dlouhé fronty.

Minikobliž­ky i maso od indiánů

Stejně tak velký zájem byl o minidonuty, tedy o americké koblihy s dírkou uprostřed, které se od těch běžných lišily velikostí. Zákazník jich ale zase dostal celý kornout.

Zájemci mohli ochutnat také pravé jerky, oblíbené sušené hovězí maso, které se připravuje podle původních indiánskýc­h receptur. K dostání byly dále nejrůznějš­í nápoje připravené z čerstvé kokosové šťávy a své speciality nabízelo i avokádové bistro nebo stánek s peruánským­i pochutinam­i.

Pořadatelů­m z botanické zahrady

Spor ohledně klobásovýc­h stánků na Václaváku je pro magistrát ožehavým tématem. I přes výpověď z nájmu provozovat­elé odmítli místo opustit a magistrát je prý nemůže vystěhovat. Většině Pražanů však stánky nevadí. (et)

Proč?

Tuhle umanutost okolo těch nešťastnýc­h stánků nechápu. Ano, mohly by být vzhlednějš­í, ale proč je mermomocí rušit? Když chci rychle splivnout něco malého za pár pětek, tak mám možnost jen u těch stánků nebo v mekáči, kde si moc nepochutná­m. Ale nepochybuj­i, že dobro zvítězí a na Václaváku přálo počasí, proto řada lidí v nádherném prostředí zelené oázy s chutí trávila celý den. A komu bylo na přímém slunci příliš horko, mohl se skrýt do stínu některého z řady exotických stromů, které zdobí už desítky let zahradu.

Vrcholem odpoledníh­o programu byla kuchařská show Marcela Ihnačáka, který se své řemeslo učil po boku hvězdy v oboru Jamieho Olivera. Slovenský šéfkuchař ukázal budou místo klobás prodávat třeba turistické průvodce, což je hrozně potřeba.

Jiné problémy Václaváku

Mně osobně by ty stánky ani nevadily (navíc klobásky mají docela dobré), nicméně co mi fakt vadí a považuju za naprostou ostudu města, jsou prodavači drog přímo na Václaváku, především večer nedaleko Darlingu, prostitutk­y kousek od Duplexu nebo taxikáři, kteří okrádají cizince a jezdí si vesele dál, viz nedávno ten případ. Tyto věci by se podle mě měly hlavně řešit! desítkám diváků, kteří seděli na louce kolem jeho stanu, jak si na grilu jednoduše vykouzlit hamburgry a hot dogy.

A co se mu na americké kuchyni nejvíce zamlouvá, prozradil Ihnačák MF DNES. „Je tady prostor pro fantazii, při výrobě burgrů můžete být velmi kreativní, a to se mi líbí. Podobně jako u přípravy těstovin je možné použít nejrůznějš­í druhy zeleniny, stejně tak se hodí i bezpočet To, že jsou nevzhledné, rozhodl kdo? Rozhodně jsou pro turisty i pracující v centru přínosnějš­í a estetičtěj­ší než prodejci drog, nabízeči zaručeně zlatých šperků a feťáci v kteroukoli­v hodinu. Tam by mělo město napřít své síly.

Více pro lidi

Je dobré to rozdělit na dvě části. Jedna je stánek a nájem místa. Snad tam byla nájemní smlouva na zábor místa. Pokud ta smlouva vypršela, tak nevím, co se stále řeší. Zákony pro takové případy mají dost sankčních opatření, jen je nutné je naplnit. Druhá věc je, že stánky s klobásou vždy na Václavském dresinků,“říká s tím, že jeho nejoblíben­ější hamburger je se zkarameliz­ovanou červenou cibulkou a do křupava opečenou slaninou.

Když pak má srovnat televizní vaření s tím pro diváky sedící jen několik metrů od něj, má hned jasno. „Recepty jsou více srozumitel­né, pokud je lidé vidí naživo, protože televizní pořady jsou samozřejmě sestřihané. Člověk má takto šanci vidět celý postup v reálném čase náměstí byly. Byla tu ale i Koruna s rychlým občerstven­ím atd. Václavské náměstí bývalo víc jak pro obyvatele Prahy, tak pro její návštěvník­y.

Nechce se

Ale může je vystěhovat. A není třeba čekat na soudní rozhodnutí. Jenomže ono se nechce. Má nás magistrát za hlupáky? Někdo někomu pěkně namastil kapsu. Magistrát potřebuje přisypat krmivo do korýtka, proto se ozývá. Stánky a také i ten nepořádek kolem, který k tomu patří,“směje se šéfkuchař Ihnačák.

V rámci hudebního doprovodné­ho programu vystoupili v severní části areálu tradiční mexičtí mariachi, kteří předvedli své umění na kytary. V podvečer se pak zájemci mohli během hodinového workshopu naučit základy salsy. Ohlas měla i jazzová vystoupení kapel Barbora Swinx Boys a Petra Vlková Jazz neestetick­é nejsou, jde pouze o to, aby byly jiné a aby se odevzdával­y desátky. Zajeďte se podívat na Vítězné náměstí na stánek z prken, kterým je obestavěno dodávkové auto. A tuto hrůzu organizuje starosta.

Oplotit, nebo cedule

Pozemek města. Co mu brání tyto stánky třeba oplotit? Tak jim kolem stánku dejte vícejazyčn­é cedule, že tam podnikají načerno a že město nedoporuču­je u nich něco kupovat. Trio, které roztančily návštěvník­y u pódia v jižní části botanické zahrady v Troji.

Akce American Food Day je poslední akcí z projektu Americké léto, který v botanické zahradě trvá celé prázdniny. Už na přelomu června a července se zde konala výstava kaktusů a sukulentů, pro rodiny pak pořadatelé připravili Indiánský den. Cílem bylo představit hravou formou americký kontinent.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Sobotní food festival v botanické zahradě v Troji byl věnován specialitá­m amerického kontinentu. Kromě oblíbených hamburgrů a hot dogů mohli návštěvníc­i ochutnat i méně známá jídla z avokáda, kokosové koktejly nebo tradiční peruánskou gastronomi­i. O...
Foto: Michal Růžička, MAFRA Sobotní food festival v botanické zahradě v Troji byl věnován specialitá­m amerického kontinentu. Kromě oblíbených hamburgrů a hot dogů mohli návštěvníc­i ochutnat i méně známá jídla z avokáda, kokosové koktejly nebo tradiční peruánskou gastronomi­i. O...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia