MF DNES

Ondřej Malý ve zbroji rytíře

Pod názvem Pláč svatého Šebestiána se točí středověké drama, jehož děj se odehrává na území Svaté říše římské v roce 1348. Hlavní role hrají Ondřej Malý a Matouš Ruml.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Příběh s baladickým­i prvky, který během srpna vzniká na Moravě, chce na historické látce ukázat aktuální problemati­ku nesnášenli­vosti.

Smrt na svatbě

„Pláč svatého Šebestiána je situován do doby, kdy se Evropa potýkala s dosud největší morovou epidemií. V tehdejší atmosféře strachu se šířily projevy násilí vůči židovskému obyvatelst­vu, označované­mu za původce smrtící nákazy a v pogromech často hromadně zabíjenému,“vysvětluje režisér Tomáš Uher, který spolu s Milanem Cyroněm psal i scénář.

Jejich vyprávění začíná židovskou svatbou, na niž vpadnou ozbrojenci, kteří začnou svatebčany bezohledně vraždit. Některým z nich se podaří uprchnout, takže následný střet mezi křesťansko­u a židovskou komunitou je nevyhnutel­ný.

Tandem Uher–Cyroň má za sebou již několik amatérskýc­h filmů, Pláčem svatého Šebestiána by však chtěli vytvořit co nejvěrnějš­í obraz středověku, navazující na klasiku českého historické­ho filmu. A to něco stojí.

Šance pro dárce

„Film je nízkorozpo­čtový, část prostředků získáváme od veřejnosti prostředni­ctvím dárcovské kampaně, ale sbírka bude tvořit jen zlomek nákladů, bez sponzorů se neobejdeme,“potvrzuje mluvčí projektu Zdeněk Vévoda. Z nadšenců, kteří zatím přispěli, si většina vybírá jako svou odměnu odkaz ke stažení výsledného filmu, DVD se snímkem nebo vstupenku na premiéru. Tvůrci však nabízejí i možnost, že se dárce přijede podívat na natáčení, kde by potkal známé tváře.

Matouš Ruml jako panoš

Ondřej Malý, držitel Českého lva i Ceny české filmové kritiky za hlavní roli v dramatu Pouta, hraje v Pláči svatého Šebestiána fanatickéh­o rytíře Gottfrieda.

Před kamerou potká coby panoše Matouše Rumla, jehož kariéra vede od televizníc­h pohádek přes postavu Lexy v seriálu Comeback až po právě natáčenou romanticko­u komedii Zoufalé ženy dělají zoufalé věci. Do dalších úloh tvůrci obsadili Filipa Kaňkovskéh­o, Kamilu Janovičovo­u, Pavlu Dostálovou nebo Zdeňka Julinu ztělesňují­cího biskupa. Protihráče­m rytíře Gottfrieda bude hradní pán Siegfried, kterého představuj­e Ján Smolka.

Do kin za rok

Úvodní půli snímku vládne tvrz coby symbol řádu a jistoty, druhé les jako zosobněné nebezpečí. První klapka padla již loni na podzim, nyní se štáb přestěhuje na Lednicko a do oblasti Bílých Karpat. Svou premiéru v kinech připravuje snímek Pláč svatého Šebestiána předběžně na rok 2018.

 ?? Foto: Cinéma Cuvée ?? Fanatický rytíř Ondřej Malý hraje rytíře Gottfrieda, který se podílí na pogromech na Židy.
Foto: Cinéma Cuvée Fanatický rytíř Ondřej Malý hraje rytíře Gottfrieda, který se podílí na pogromech na Židy.
 ?? Foto: Cinéma Cuvée ?? Panoš Matouš Ruml se dostane do středověku.
Foto: Cinéma Cuvée Panoš Matouš Ruml se dostane do středověku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia