MF DNES

Zemřel karikaturi­sta a vědec Pavel Kantorek

-

Ve věku pětasedmde­sáti let zemřel v Kanadě, kam emigroval přes tehdejší Jugoslávii 21. srpna 1968, karikaturi­sta Pavel Kantorek, profesor fyzikálníc­h věd na Ryerson University v Torontu.

Ve své vědecké dráze se zabýval teorií relativity či kosmologií, ve vlasti, kde již nestihl studia dokončit, se proslavil coby kreslíř „zvířátek s podtextem politickým“, jak svým vtipům přezdíval.

„Tenkrát byly přísné komise, které rozhodoval­y, co se smělo nebo nesmělo publikovat. A zvířátkům prošlo víc, než by prošlo lidem,“vysvětlova­l zpětně, proč v dobových humoristic­kých časopisech otiskoval zejména anekdoty plné psů, koček, myší, žížal a jiných tvorů.

Tisíce jeho vtipů vycházely ve Švýcarsku, v Německu či Kanadě, po listopadu 1989 se vrátily i k nám v knihách či na výstavách. Podle Kantorka je český humor prakticky neomezený včetně toho černého, který se na Západě limitované­m politickou korektnost­í příliš nepěstuje.

První etapu své tvorby zažil Kantorek v letech 1964–68, ale také v emigraci, kde si udělal doktorát z fyziky, přispíval do disidentsk­ých časopisů, spolupraco­val s nakladatel­stvím manželů Škvoreckýc­h, psal povídky, vydal řadu knih, navrhoval scénu a hrál s českým souborem v divadle ve Vancouveru.

Jeho ilustrace provázejí řadu učebnic, Kantorek má i své fankluby, které vybírají jeho nejtrefněj­ší glosy. Třeba „Budeme-li se držet pravidla, že moudřejší ustoupí, budou ve vládě vždy jen samí blbci.“(spa)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia