MF DNES

Když špatné rozhodnutí zrodí to nejlepší

- — Robert Sára

Vcíli měl takový náskok, že se pustil řídítek, stoupl si a zdviženými prsty děkoval do nebe. Marc Márquez „zdravil“Ángela Nieta, 13násobnéh­o mistra světa, který ve čtvrtek zemřel. „Závodili jsme pro legendu. Doufám, že se z nebe usmíval, když viděl na pódiu tři Španěly,“líčil vítěz závodu MotoGP v Brně. Včerejší suverénní výhra, k níž mu pomohla brzká výměna „mokré“motorky za tu na sucho, rovněž znamená, že v šampionátu vede o 14 bodů. „Je to nejlepší cesta, jak začít druhou půlku sezony. Ale nejdůležit­ější je, jak ji skončíme.“

Proč jste se rozhodl vyměnit motorku dřív než ostatní?

Byl to risk, ale nic jiného mi nezbývalo. Na startu jsem udělal chybu. Všichni měli tvrdé pneumatiky a já najednou řekl: Dejte mi měkkou. Nevím proč. Asi jsem si myslel, že do toho budu první kola pořádně dupat, jenže já naopak ztratil hodně pozic. Věděl jsem, že jestli chci bojovat o výhru, musím zajet do boxů co nejdřív. Kvůli špatnému rozhodnutí se zrodilo to nejlepší.

Poznal jste to brzy?

Měl jsem štěstí. Koukal jsem, že jsem v boxech sám. Pak jedu, jedu a najednou mi po pár kolech ukazují, že jsem první a mám náskok nějakých 20 vteřin. A v takový okamžik se vám hned zdá, že slunce už svítí jasněji a trať je sušší, než ještě před pár vteřinami byla. Musím taky říct, že skvělou práci odvedl tým, protože když jsem vjížděl do boxů, motorka už byla připravená.

Neuvažoval jste, že suché pneumatiky „obujete“už na startu?

Ne. To by bylo hodně nebezpečné. Ale trať osychala rychleji, než jsme čekali. Přesto jsem tou zastávkou riskoval. Získal jsem však důležitých 25 bodů a určitě k nim pomohlo, že jsme v Brně během letní pauzy testovali. Díky tomu jsem nebyl tak dlouho bez motorky, našli jsme správné nastavení. V minulosti jsem se tu někdy trápil, ale tentokrát jsem začal dobře a ještě se lepšil.

Během výměny motorek se v boxech srazili Aleix Espargaro a Andrea Iannone. Kdo je na vině?

Střet jsem neviděl, ale slyšel o něm. Je to chyba týmu, který zodpovídá za toho, kdo vyjíždí. Tedy Espargarov­a. Já tam mám mechanika, který mi ukazuje. Je to jako v F1. Tam máte červené světlo, a dokud nezhasne, nemůžete vyjet.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia