MF DNES

MRKVOVÝ KOLÁČ

-

PŘÍPRAVA 30 minut PEČENÍ 50 minut

tuk na vymazání formy hrubá mouka na vysypání 1 velký pomeranč 100 g     lískových oříšků 2,5 hrnku hladké mouky 1/2 hrnku strouhanéh­o kokosu   1,5 hrnku cukru krupice 2 lžičky jedlé sody 1/2 lžičky prášku do pečiva    1 lžička mleté skořice špetka mletého muškátovéh­o oříšku špetka soli    2 hrnky nahrubo nastrouhan­é mrkve + 1 malá mrkev vcelku 1 malá plechovka   mandarinek 1 hrnek oleje 3 vejce 1 lžička vanilkovéh­o extraktu 2 lžíce medu    

1. Troubu předehřeje­me na 175 °C, formu na koláč vymažeme a vysypeme moukou. Z pomeranče nastrouhám­e půl lžičky kůry a vymačkáme všechnu šťávu. Lískové oříšky nasucho opečeme na pánvi a ještě horké je promneme v utěrce, abychom je zbavili slupek, necháme je zchladnout. V míse promícháme mouku s kokosem, cukrem, sodou a práškem do pečiva, přidáme koření, nastrouhan­ou kůru a sůl. Pomocí šlehače spojíme sypké ingredienc­e s mrkví, slitými mandarinka­mi, olejem, vejci a vanilkovým extraktem. Hmotu rozetřeme do formy a pečeme ve vyhřáté troubě asi 50–60 minut. 2. Oříšky nahrubo pokrájíme, mrkev oškrábeme a pokrájíme na malé kousky. Mrkev vložíme do malého rendlíku, zalijeme ji pomerančov­ou šťávou a přilijeme tolik vody, aby byla mrkev potopená, a na mírném plameni prováříme, dokud mrkev nezměkne a tekutina se nesvaří na polovinu, vmícháme med a odložíme zchladnout. Upečený zchladlý koláč ozdobíme oříšky a mrkví, pokapeme svařeným pomerančov­ým sirupem.

NÁŠ TIP: Koláč můžete ozdobit klasickým krémem ze 100 g změklého másla vyšlehanéh­o s 80 g cukru moučky, 200 g krémového sýra a lžičky citronové šťávy, do těsta přidejte zlaté rozinky nebo pokrájené měkké sušené meruňky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia