MF DNES

Od chorvatské olympijské vítězky až po tureckou kometu. Kdo si také myslí na londýnské oštěpařské medaile?

-

68,43 Olympijská šampionka z Ria je o čtrnáct let mladší než Špotáková a vládne světovým tabulkám sezony, ale v kvalifikac­i se trápila a postoupila za 63,24 m jen díky tomu, že limit 63,50 nepřekonal­o 12 oštěpařek. „Všechno bylo předtím v pořádku. Nechápu, co se stalo,“říkala. „Mojí největší soupeřkou teď budu já.“ 67,59 Do 20 let nehodila příslušnic­e čínského armádního klubu ani 50 metrů. V roce 2013 byla pozitivně testována, rok nesměla závodit. Ale už předloni na MS v Pekingu vybojovala stříbro. V londýnské kvalifikac­i nyní poslala oštěp nejdál ze všech a překonala tak i asijský rekord. Poznávací znamení: velmi silný hlas.

65,64

Vyučená kuchařka, matka dvou synů (15 a 13 let) a žena s pohnutým osudem tragicky přišla o bratra i manžela. Jedenáct let hází na velkých akcích, ale nikdy neslavila medaili, maximem jsou 6. místo v Evropě a 7. na světě. Dokáže to na sklonku kariéry změnit? V kvalifikac­i si vylepšila letošní maximum.

65,37

Poslední mohykánka z kdysi mocného „kmene“německých oštěpařek. Neriusová byla mistryní světa 2009, Obergföllo­vá 2013 a Molitorová 2015, Stahlová zlatá na Evropě 2010. Nyní hází Molitorová ve finále ze své země jediná. „Loni jsem se ani nedostala do Ria, proto jsme provedli určitě změny v tréninku,“říká.

67,21

Benjamínek mezi favoritkam­i, kometa této sezony a velká neznámá. Loni se nedostala dál než na metu 58,95 metru. Zato letos to bylo při vítězství na Islámských hrách v Baku hned 67,21. Kvalifikac­í prošla hodem 63,87. „Nic o ní nevím. Finále bude letos velmi nevyzpytat­elné,“říká Špotáková.

 ??  ?? Katharina Molitorová
Katharina Molitorová
 ??  ?? Eda Tugsuzová
Eda Tugsuzová
 ??  ?? Martina Ratejová
Martina Ratejová
 ??  ?? Sara Kolaková
Sara Kolaková
 ??  ?? Lu Chuej-chuej
Lu Chuej-chuej

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia