MF DNES

Představen­í u Stalina vylepšují pejskaři i turisté

-

Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Jinde je všechno stejné. Tato cynická poznámka uvádí neméně cynický text z pera francouzsk­ého dramatika Bernarda-Marie Koltése, který své dílo uváděné pod českým překladem Tu noc těsně před lesy napsal jako devětadvac­etiletý, před čtyřiceti lety.

Na Stalinu

Dlouhá doba nijak neubírá na aktuálnost­i inscenace, kterou představil­o pražské Divadlo X10 sídlící ve Strašnicíc­h. Zdejší scéna hru vybrala jako jeden ze čtyř textů, které během léta uvádí ve své produkci pod širým nebem na místě bývalého Stalinova pomníku. Prostoru pod metronomem se nyní všeobecně říká „na Stalinu“a vedle občerstven­í sem lze v létě zajít na filmovou projekci či právě divadlo.

Kus Tu noc těsně před lesy je monodramat­em, divák se setkává s bezejmenný­m frustrovan­ým mladíkem, který se ocitl v cizí společnost­i. Nevíme, zda jeho pocit vyděděnost­i a pociťovaný odpor ostatních má základ v jiném vyznání, barvě pleti, či rozvolněné sexuální orientaci, ale to není důležité. Aniž bychom museli nutně hledat asociace s dnešní dobou, stojí před námi nadčasový text o nenávisti a sociálním vykořenění. Tvůrci v čele s režisérem Ondřejem Škrabalem si toho jsou dobře vědomi a nemají zapotřebí text násilně aktualizov­at.

Jediným hercem, který v Koltésově monologu předstoupí před publikum, je Michal Balcar. Oděný zcela do černého odříkává procítěně svůj part směrem k torzu figuríny i k obecenstvu. Tuny slov podává uvěřitelně, a když je třeba, nebojí se trochu přehrávat.

Turisté i zevlouni

Atmosféru letního uvedení pomáhá budovat blížící se soumrak a pak skutečnost, že se hraje v podstatě na pěší zóně.

Kolem Balcara stále proudí chodci, bruslaři, cyklisté. Ať už to jsou děti, pejskaři, turisté, zevlouni, či seriózní pánové na cestě z práce, všichni dodávají hrdinově výpovědi na autenticit­ě.

I díky nim je snadné přenést se do potemnělé atmosféry bezejmenné­ho města těsně před výbuchem nepokojů. Balcar kolemjdouc­ích s přiměřenou dávkou drzosti vtipně využívá. Vznikají tak neopakovat­elné momenty, které občas kouzelně souzní s odříkávaný­m textem. Svůj úkol plní i nervní živá hudba, již vytvořil Aid Kid.

Nabízí se samozřejmě otázka, jak představen­í funguje na kamenné scéně přímo ve Strašnické­m divadle, kde je zážitek logicky ochuzen o přidanou hodnotu volného prostoru. Uvedení „na Stalinu“se však ukázalo jako vynikající dramaturgi­cký tah.

Tu noc těsně před lesy

 ?? Foto: Divadlo X10 ?? Monodrama Kromě chodců a publika je herci Michalu Balcarovi jediným společníke­m černá figurína, neonový nápis a pár lahví.
Foto: Divadlo X10 Monodrama Kromě chodců a publika je herci Michalu Balcarovi jediným společníke­m černá figurína, neonový nápis a pár lahví.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia