MF DNES

Turistů je moc. Co s tím?

-

Radka Hrdinová reportérka MF DNES

Centra českých měst obsadili cizinci. Turisti ze zahraničí u nás do měst jezdí podstatně častěji než do přírody a letos jich přijelo o 14,1 procenta více než vloni. Nejvíce v historii.

„Kolem Vltavy se na procházku s kočárkem jet nedá, chodníky jsou přeplněné. Vloni to tak strašné nebylo,“stěžuje si Tereza Nováčková na důsledky letošního turistické­ho boomu.

Patří mezi zhruba třicet tisíc lidí, kteří bydlí v Praze 1. O svou čtvrť se během roku musí podělit s více než sedmi miliony turistů, kteří se tam přijedou jen podívat. „Je to enormní množství,“souhlasí Veronika Blažková z radnice této městské části.

Extrémní počty turistů jsou letos tématem v řadě oblíbených evropských měst. V Benátkách si obyvatelé stěžují, že před sezonou musí město evakuovat. V Barceloně se bouří i proti tomu, že pronájmy turistům zvedají ceny bydlení do neúměrné výše. Turistický ruch v některých případech ohrožuje samotnou existenci místa, za kterým lidé z celého světa cestují. Dubrovníku UNESCO pohrozilo, že pokud neomezí příval lidí, mohlo by ho škrtnout ze seznamu světového dědictví. Fungovat by to mohlo tak jako na Machu Picchu. Skále hrozilo zhroucení, po dohodě s peruánskou vládou tam smí „jen“2 500 lidí denně.

Historická česká města zatím chtějí víc. „Zadali jsme studii, která by nám pomohla získat více turistů, kteří by se zdrželi déle,“říká starosta na seznamu UNESCO zapsaného Českého Krumlova Dalibor Carda. I za tu cenu, že budou muset ještě více omezit vjezd do města.

Čtěte na str. 3

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia