MF DNES

Jakeš: Socialismu­s jsme vybudovali

-

Já to nevím, i to je spekulace. Agrofert, kde já jsem seděl v představen­stvu, prodal svou dceřinou společnost,

Poslední předrevolu­ční generální tajemník ÚV KSČ Miloš Jakeš považuje za svůj největší životní úspěch vybudování socialismu v Českoslove­nsku. Sametovou revoluci v roce 1989 důsledně označuje za převrat, který podle něj způsobil zemi velké škody, zejména kvůli privatizac­i. Zhroucení celého socialisti­ckého bloku pak podle něj vedlo ke konfliktům, které stály život stovky tisíc lidí.

Jakeš, který se krátce před „převratem“znemožnil svým naivním projevem v Červeném Hrádku, dnes oslaví pětadevade­sáté narozeniny.

Navzdory porážce režimu se Jakeš považuje za úspěšného politika.

„Za největší úspěch považuji to, že se tady podařilo socialismu­s vybudovat. To, že byl poražen, je druhá věc,“řekl Jakeš. „Zadruhé, Ano, přesně. To je pravda.

Proslavil se směšným projevem. Zhroutil se mu režim. Teď se dožívá pětadevade­sáti

že se to všechno podařilo v mírových podmínkách po válce, kdy lidé pochopili, že tak, jak se žilo předtím, tedy v kapitalism­u, se žít dál nedá,“dodal.

Bývalý vysoký komunistic­ký funkcionář je přesvědčen o tom, že se podílel na budování spravedliv­ého sociálního systému. Změna režimu podle něj přinesla pouze negativa, z nichž nejhorší byla privatizac­e státního majetku. „To bylo rozkradení země,“řekl Jakeš. „Důsledky jsou nepříjemné. Co vlastně nám patří v této zemi? Moc málo,“řekl.

Miloš Jakeš je symbolem konce komunistic­ké diktatury. Stal se nechtěnou komediální hvězdou. Například když apeloval na to, aby komunisté získali podporu obyvatel a nezůstali sami „jak kůl v plotě“. To byl pro mnoho lidí signál, že vládnoucí režim není tak silný, jak se tváří. (ČTK)

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ??  ?? Co nám vlastně patří? Miloš Jakeš pokládá za největší zlo privatizac­i státního majetku. Bylo to rozkradení země, říká.
Co nám vlastně patří? Miloš Jakeš pokládá za největší zlo privatizac­i státního majetku. Bylo to rozkradení země, říká.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia