MF DNES

Nevím, zda je z firmy farma

Jaroslav Faltýnek, šéf poslanců ANO, o kauze Čapí hnízdo:

-

Jakub Pokorný reportér MF DNES

P oslanec za ANO a místopředs­eda hnutí Jaroslav Faltýnek do kauzy Čapí hnízdo „spadl“kvůli svému angažmá v představen­stvu firmy Agrofert Andreje Babiše.

Policie ve čtvrtek požádala Sněmovnu o vydání Andreje Babiše a Faltýnka právě kvůli Čapímu hnízdu. Další dějství se odehraje příští pátek, kdy se sejde imunitní výbor Sněmovny, aby o obou rozhodl.

Faltýnek se včera krátce pro MF DNES k policejní žádosti o vydání vyjádřil. Redakce mu nejprve na vyžádání poslala otázky e-mailem, poslanec se následně půl dne radil s právníky a pak chtěl celé interview odložit. Nakonec na několik otázek po telefonu odpověděl.

„Zkuste to pochopit, že já vůbec nevím, z čeho mě ti policisté viní. Jsou to všechno jenom spekulace. Já si nejsem ničeho vědomý ve vztahu k Čapímu hnízdu,“řekl Jaroslav Faltýnek. Ten podle Seznamu.cz podepsal dokument o prodeji společnost­i ZZN Agro Pelhřimov, dceřiné firmy Agrofertu, anonymním vlastníkům. ZZN Agro se pak přejmenova­la v roce 2008 na Farmu Čapí hnízdo a požádala o dotaci 50 milionů korun. Právě ta policii zajímá.

Můžete potvrdit, že se o vás policie zajímá právě kvůli podpisu člena vedení Agrofertu na dokumentu, kterým firma ZZN Agro Pelhřimov přešla na vlastníka anonymních akcií – a tedy na blízké Andreje Babiše?

nepotřebno­u, která nevyvíjela žádnou činnost, za cenu podle znaleckého posudku. A co se dál dělo s tou společnost­í, to já nevím. To se mě nijak netýká. Jestli se z té firmy stala farma a žádala o dotaci, to já nevím.

To je tedy vaše jediné vzdálené pouto s Čapím hnízdem, které se tady rozpojuje?

Ano. Přesně. Ale já teď spekuluji. Já zatím nevím, co tam ti policisté píší a jakou konstrukci vytvořili. to je na Sněmovně a já si myslím, že naši poslanci ANO budou pro vydání, protože my jsme zatím vždy byli pro vydání.

Je pravda, že podle původního znění etického kodexu ANO byste už nemohl být poslancem, protože tam stálo, že trestní stíhání je důvodem pro rezignaci? Na posledním sněmu se prý kodex změkčil.

Abych se přiznal, tak toto já vůbec nevím. To já neřeším. Ale počkejme, až si ten spis přečtu, teď nevím, která bije. Pak se vyjádřím.

Když zjistím, že to je policejní šikana, vykonstruo­vaná, tak se budu bránit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia