MF DNES

Školní zvířátka nepřežila prázdniny

- — Tomáš Hejtmánek

Mrtvá zvířata, červi a výkaly místo podestýlky. Tak vypadal ještě minulý týden zvěřinec na Základní škole Štefánikov­a v Hradci Králové. Jeho provozovat­elka odjela na dovolenou a péči o zvířata svěřila dětem. Ty však zookoutek s desítkami živočichů nezvládly. Některá zvířata to nepřežila.

Rozkládají­cí se těla hlodavců ve třicetistu­pňových vedrech produkoval­a ohromný zápach. Na zanedbaný chov upozornila televize Prima, na kterou se obrátila Eliška Petráčková z Hradce Králové. Ta byla v kroužku minulý čtvrtek na návštěvě. A tam to všechno uviděla.

„Myslela jsem, že budu zvracet. Neskutečný smrad,“popsala Petráčková.

Případem se zabývá Státní veterinárn­í správa. Její krajský ředitel hned v pátek osobně vyrazil na kontrolu, ale do školy se nedostal. Když to inspektoři zkusili v pondělí, bylo již částečně uklizeno. Včera absolvoval­i další návštěvu a vyžádali si další dokumenty, které mají obdržet v pondělí. Mezitím se však do alarmující­ho případu vložilo město i vedení školy. Primátor Zdeněk Fink prohlásil, že takovýto zvěřinec si nezaslouží další existenci a ředitel školy Roman Polda už rozhodl o tom, že chovatelsk­ý kroužek ve škole skončí.

„Už jsem ho zrušil. Dnešním dnem začne být likvidován. Zvířata budou odvážena tak, aby byla předána do slušných rukou,“řekl včera Roman Polda, který bude na rušení chovu osobně dohlížet. Kvůli zanedbaném­u zvěřinci nyní dostává anonymní SMS a telefonáty s výhružkami.

„Tento týden byl pro mě velmi nepříjemný. Vyhrožoval­i mi fyzickým násilím. Samozřejmě, že v červnu to tam takto určitě nevypadalo,“dodal ředitel, který stav zvěřince nechtěl podrobněji hodnotit.

Chovatelsk­ý kroužek pro školu zajišťoval­a Lucie Nečasová, jíž základka pouze poskytoval­a prostory. Ta se k případu nechce vyjadřovat a odmítla odpovědět i na to, kam zvířata přesune. „Nezlobte se, nemám na vás čas,“odbyla redaktora, aniž by si vyslechla celou otázku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia