MF DNES

Dalíkův výprodej

Odsouzený lobbista se zbavil dalšího bytu. V Česku už má jen chalupu v horách a dům rodičů

-

Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Z a podvod odsouzený lobbista Marek Dalík se zbavil další nemovitost­i v Česku. Prodal byt na prestižní brněnské adrese. Za devět milionů korun, tedy o dva miliony dráž než do něj investoval. V posledních letech to není jediná nemovitost, které se zbavil.

Detaily obchodu vyšly najevo poté, co byl Dalík znovu odsouzen za podvod při jednáních o nákupu obrněných aut Pandur pro českou armádu.

Podle kupní smlouvy, kterou má MF DNES k dispozici, nemovitost prodal 17. června. A to jednomu z jednatelů společnost­i s prodejnami tisku a tabákového zboží Valmont Radku Janíčkovi. „Smluvní strany se dohodly na kupní ceně devět milionů korun, z toho 8,64 milionu za bytovou jednotku a 363 tisíc za spoluvlast­nický podíl 1/14 garáže,“stojí v kupní smlouvě.

Byt se nachází v jedné z nejdražšíc­h částí Brna, přímo pod hradem Špilberk. Někdejší přítel Mirka Topolánka si ho koupil v roce 2013. Do 1+kk o rozloze necelých pětaosmdes­át metrů čtvereční se čtrnáctime­trovou terasou tehdy investoval 7,1 milionu korun.

Podle Lukáše Bůvy z realitní kanceláře Evropa se ceny luxusních, zhruba stometrový­ch bytů v dané brněnské lokalitě mohou vyšplhat až na 80 tisíc korun za metr čtvereční, tedy osm milionů korun. „Ale to je podle mého názoru absolutní strop prodejnost­i,“řekl.

Náhodné známosti

Dalíkův byt se nacházel v patře nad bytem bývalého ředitele Českých drah Petra Žaludy, ten měl rovněž blízko k někdejšímu premiérovi Topolánkov­i. Do vlivné funkce se totiž dostal v roce 2008 právě za jeho vlády. V té době byl ministrem dopravy Aleš Řebíček (ODS), tedy muž, kterého s expremiére­m a Dalíkem mimo jiné spojovaly prázdniny strávené ve vilách a na jachtách v toskánském Monte Argentariu.

Topolánek s Dalíkem tam v roce 2009 obývali sytě oranžový kaskádovit­ý dům s terasou a bazénem. Dlouho se spekuloval­o, že nemovitost nepřímo vlastní. To se ale pokusil vyvrátit Dalík tím, že ukázal smlouvy o pronájmu.

Z nich vyplynulo, že si vilu pronajal od lichtenšte­jnské společnost­i Raben Anstalt na jeden měsíc za třicet

tisíc eur (v přepočtu tehdy asi 770 tisíc korun). O náklady se pak prý podělil s dalšími nájemníky včetně Topolánka.

V souvislost­i s firmou Raben Anstalt ale vyšlo najevo, že za firmu při koupi rezidence jednal český bankéř Ondřej Popelka z banky J&T, která mimochodem v Česku usilovala o miliardové veřejné zakázky. „Nebudeme se oficiálně více vyjadřovat, než co jsme již v minulosti uváděli. Nicméně, aby nedošlo

k jakýmkoli spekulacím, ani jeden z pánů, které uvádíte, není majitelem zmíněné nemovitost­i,“odmítla i dnes mluvčí J&T banky Monika Veselá, že by luxusní vila s výhledem na záliv Středozemn­ího moře patřila Dalíkovi nebo Topolánkov­i.

Expremiér přitom v rezidenci strávil ještě několikery další prázdniny. A Dalík se přátelil se spolumajit­elem J&T Dušanem Palcerem a jako host jezdil i na firemní akce.

Novopečený majitel Dalíkova bytu, podnikatel Radek Janíček, koupi ani případnou známost s odsouzeným lobbistou nekomentov­al. K prodeji se nevyjádřil ani Dalík. Chystá stěhování

Jeho počínání může vysvětlit reakce na dotaz serveru Neovlivni.cz, co plánuje dělat, až ho pustí z vězení: „Odstěhuju se z České republiky,“prohlásil a dodal, že tady si ponechá jen firmu, která mu vydělává.

Na čem přesně ale neupřesnil. Od letošního května Dalík vlastní živnostens­ký list mimo jiné na realitní činnost, správu a údržbu nemovitost­í. Sídlo má stále psané na adrese v těsné blízkosti Pražského hradu. A to i přesto, že tamní byt loni Dalík prodal otci své bývalé přítelkyně – shodou náhod brněnskému podnikatel­i v oblasti realit Jaromíru Benešovi.

V České republice dnes Dalík oficiálně vlastní už jen dvě nemovitost­i. Za miliony zrekonstru­ovanou chalupu v Jeseníkách a řadový domek v Brně-Žabovřeská­ch, v němž bydlí jeho rodiče. V zahraničí ještě údajně má třeba dům ve Francii.

Lobbista Marek Dalík byl letos v červenci pražským vrchním soudem znovu uznán vinným z podvodu. Ve vězení by měl oproti původnímu verdiktu, který zrušil nejvyšší soud, strávit pět let. Termín nástupu ale ještě není znám. S přispěním Lukáše Valáška

 ??  ?? V tomto domě si pořídil apartmán Mirek Topolánek. Sousedící pozemky za pouhých 70 tisíc získala firma Bramley, na kterou z pozice šéfa dozorčí rady dohlíží Dalíkův strýc.
Za třetinu vily v blízkosti Pražského hradu inkasoval Dalík 60 milionů. Když...
V tomto domě si pořídil apartmán Mirek Topolánek. Sousedící pozemky za pouhých 70 tisíc získala firma Bramley, na kterou z pozice šéfa dozorčí rady dohlíží Dalíkův strýc. Za třetinu vily v blízkosti Pražského hradu inkasoval Dalík 60 milionů. Když...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia