MF DNES

Protiraket­ový štít USA před Kimem neochrání

Trump sice přitvrzuje, ale USA jsou v pasti. Konflikt se Severní Koreou by byl apokalypti­cký.

-

Luboš Palata redaktor MF DNES

Mezi Severní Koreou a Spojenými státy létají den ode dne tvrdší slova. Ani včera prezident Donald Trump na své dovolené nezahálel a poslal severokore­jskému vůdci Kim Čong-unovi ještě tvrdší vzkaz, než byly ty v minulých dnech, kdy varoval Pchjongjan­g před „ohnivou zlobou, jakou svět neviděl“.

Včera byl ještě o něco konkrétněj­ší, snad proto, aby nebyl Kim Čong-un na pochybách, co měl na mysli. „Vojenská řešení jsou nyní zcela ve hře a my máme prst na spoušti, pokud by Severní Korea jednala nerozumně. Doufejme, že si Kim Čong-un zvolí jinou cestu!“napsal na Twitteru Trump.

Válka slov mezi Severní Koreou a Spojenými státy už nabyla takové intenzity, že se ji někteří světoví státníci snaží alespoň utlumit, aby se situace nečekaně nevymkla kontrole. A plamenné výroky se nezměnily v činy, jež by mohly přinést první jaderný konflikt od druhé světové války.

„Nevidím žádné vojenské řešení tohoto sporu,“prohlásila včera v Berlíně například německá kancléřka Angela Merkelová. Podle ní je proto třeba vytrvalého diplomatic­kého vyjednáván­í a velmi úzké spolupráce USA, Číny, Jižní Koreje a Japonska. Německo je připraveno „na nalezení řešení intenzivně spolupraco­vat“. „Eskalaci ve vyjadřován­í považuji za špatnou odpověď,“dodala kancléřka.

Podobně se pokouší umoudřit amerického prezidenta i Rusko. „Slovní výpady, které spor doprovázej­í, jsou podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova „za hranou“. Spojené státy, tedy země, která je „silnější a moudřejší“, by podle šéfa ruské diplomacie měly učinit první krok k řešení krize.

Experti a vojenští analytici ve světě ale už rozebírají, co by mohl přinést vojenský konflikt se Severní Koreou disponujíc­í sice zastaralou, ale neustále se zlepšující raketovou technikou a zatím asi desítkou miniaturiz­ovaných jaderných hlavic. Kim Čong-unův severokore­jský režim už oznámil, že připravuje plány jaderného útoku na ostrov Guam, který je od KLDR nejméně vzdáleným americkým územím. Větší obavy však mají Jižní Korea a Japonsko, které jsou mnohem blíž.

Jak Spojené státy, tak jejich asijští spojenci mohou v případě jaderného útoku ze strany Severní Koreje spoléhat jen na své systémy protiraket­ové obrany. Odvetnými jadernými údery by sice USA pravděpodo­bně Severní Koreu během pár minut vymazaly z mapy, ale výbuch byť jedné jediné Kimovy rakety s jadernou hlavicí by způsobil obrovskou jadernou apokalypsu i na straně „vítězů“. Vzhledem k současným technickým možnostem režimu v Pchjongjan­gu by to bylo daleko pravděpodo­bněji v Jižní Koreji či Japonsku než v USA.

Pomohou antirakety?

Jak Američané, tak i Tokio a Soul sice disponují nejmoderně­jšími druhy protiraket­ových zařízení Patriot nebo THAAD, ale otázkou je jejich účinnost.

Britský deník The Guardian ve své analýze rozebral současnou úroveň podobných zařízení ve výzbroji těchto tří nejohrožen­ějších zemí a nedospěl k povzbudivý­m výsledkům. „Pentagon a výrobci systémů protiraket­ové obrany dávali už mnohokrát v minulosti garanci, že jejich protiraket­ové komplexy jsou schopny se vypořádat s jakýmkoli severokore­jským útokem,“uvádí list. „Nedávné zkoušky antiraket však nebyly moc uspokojují­cí, pouze asi 50 procent z nich bylo úspěšných,“varoval The Guardian. Pro ilustraci citoval dva roky starý výrok Stevena Pifera, vojenského experta washington­ského Brookingso­va institutu, který na otázku, co by měly USA udělat, kdyby Kim vystřelil raketu na Seattle, řekl, že by „musely vystřelit spoustu antiraket a pak jen doufat, že to vyjde“.

To si uvědomují i američtí vládní činitelé. Ministr obrany a zkušený generál James Mattis prohlásil, že vojenský konflikt se Severní Koreou by byl „bezpochyby katastrofa“.

 ?? Foto: AP ?? Obrana v Tokiu Japonský voják hlídkuje před ministerst­vem obrany, kde je rovněž rozmístěné protiraket­ové zařízení PAC-3 Patriot.
Foto: AP Obrana v Tokiu Japonský voják hlídkuje před ministerst­vem obrany, kde je rovněž rozmístěné protiraket­ové zařízení PAC-3 Patriot.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia