MF DNES

Roboti-hlídači jsou v kurzu, ale i oni mají problémy

Technologi­e

-

Když byl bezpečnost­ní agent Steve první den v práci, návštěvníc­i obchodního a rezidenční­ho centra, kde hlídkoval, ho srdečně zdravili. Někteří se s ním i fotili. Všechno šlo dobře až do doby, než spadl ze schodů a skončil utopený ve fontáně.

Steve byl bezpečnost­ní robot K5, nasazený v elegantní čtvrti Georgetown ve Washington­u. Jeho nehoda, jíž uživatelé internetu v žertu nazývali sebevraždo­u, mu vynesla na sociálních sítích okamžitou slávu.

Steve se pak vrátil do Silicon Valley do sídla firmy Knightscop­e, která ho vyrobila, a jeho místo hlídače zaujala jeho „sestra“Rosie. Zástupkyně firmy spravující čtvrť, Allison Johnsonová, řekla, že obyvatelům přítomnost robota vyhovuje. „Je fajn mít oči navíc. Vypadá to, že roboti budou velkou posilou bezpečnost­ního týmu,“uvedla.

Podle některých odborníků na nové technologi­e představuj­í stroje jako Steve i přes různé nehody budoucnost bezpečnost­ních služeb. Kalifornsk­ý startup Knightscop­e proto vybral 17 milionů dolarů (asi 374 milionů Kč) a sestavil tým specialist­ů na robotiku, bezpečnost, umělou inteligenc­i a výrobu aut. Firma byla založena po „tragických událostech na Sandy Hook a v Bostonu“, uvádí její internetov­á stránka s odkazem na střelbu na základní škole v roce 2012 a na dvojitý atentát během maratonu v Bostonu v roce 2013. Roboti nemají nahradit lidi, ale pomáhat jim s dohledem na veřejný pořádek.

Všechny stroje jsou vybaveny panoramati­ckými a infračerve­nými kamerami, mikrofony, senzory schopnými zachytit přítomnost blízkých objektů a dalšími technologi­emi, které umožňují například přečíst poznávací značku auta. Díky softwaru k detekci anomálií mohou odhalit hrozby a zalarmovat úřady.

Knightscop­e pro jednu bezpečnost­ní agenturu nasadila v několika budovách metr a půl vysoké roboty K5 a jejich menší „bratrance“K3 pro pohyb v interiéru. Jednou z hlavních výhod je snížení nákladů na bezpečnost. Průměrná cena použití robota na hodinu je sedm dolarů (zhruba 154 Kč).

V této oblasti působí také další firmy, například Cobalt Robotics, jejíž roboti hlídají interiéry v Kalifornii. „Mají inteligenc­i samořízený­ch vozidel, ale jsou naprogramo­vány pro zajišťován­í bezpečnost­i ve vnitřních prostorách,“uvedl spoluzakla­datel Cobalt Robotics Travis Deyle. Celá flotila robotů může být nasazena ve výškovém domě a ovládána z kontrolníh­o stanoviště. „Hledají něco, co by tam nemělo být, různé úniky. Když něco zjistí, upozorní člověka,“ říká Deyle. Sektor je podle něj zatím ještě v plenkách, ale očekává se jeho rychlý rozvoj. K němu by měl přispět pokrok ve vývoji levných senzorů a v umělé inteligenc­i a také dobré bezdrátové připojení.

„Budeme svědky rozvoje robotů vyvinutých speciálně pro různé úkoly,“soudí analytik J. P. Gownder ze společnost­i Forrester Research, specializo­vané na robotiku. „Roboti nepociťují únavu jako členové ostrahy. Toto povolání je psychicky náročné. Dlouho se neděje nic, než se něco stane.“(ČTK, AFP)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia