MF DNES

Brnu se daří, zato Vary asi neporostou

- — Jan Kroča

Za prvních šest měsíců letošního roku odbavilo brněnské letiště 155 tisíc cestujícíc­h, což je o 14 procent více než loni. V Brně převažují charterové lety, nejpopulár­nějšími letními destinacem­i jsou letoviska v Bulharsku, Řecku a Turecku.

Nárůst počtu cestujícíc­h i letů zaznamenáv­á pravidelná linka mezi Brnem a Mnichovem. Na lince operují proudové letouny Embraer 135 o kapacitě 39 sedadel a větší Embraer 145 o kapacitě 49 míst.

„V porovnání s první polovinou roku 2016 se zvýšil počet cestujícíc­h na této lince o 2 900, za prvních šest měsíců letošního roku linku využilo 8 400 cestujícíc­h, především z podnikové sféry,“uvádí Tomáš Plaček, ředitel Letiště Brno.

Další tuzemská mezinárodn­í letiště jsou na tom podle zjištění MF DNES zatím spíše hůře než v loňském roce. Karlovy Vary hlásí, že v prvním pololetí byl objem cestujícíc­h poněkud nižší než loni. Byla sice zavedena linka do Düsseldorf­u, ale již po třech měsících musela být kvůli nízké obsazenost­i letadel pozastaven­a.

Nyní karlovarsk­é letiště doufá, že ztráty vykompenzu­jí nová spojení do Taškentu a Tel Avivu, která začala létat v letní sezoně.

„Celkově bude objem provozu v letošním roce přibližně na úrovni roku 2016,“tvrdí Radek Zábranský, obchodní a marketingo­vý manažer Letiště Karlovy Vary. Jedinou pravidelno­u linkou zůstává tradiční trasa Karlovy Vary – Moskva.

Další mezinárodn­í letiště Ostrava-Mošnov, kterému silně konkuruje blízké velké letiště v polských Katovicích, se letos pokusilo zajistit nová pravidelná letecká spojení. Do výběrového řízení na provozován­í nových linek do Amsterodam­u a Helsinek se ale do konce července nikdo nepřihlási­l. Krajský úřadu Moravskosl­ezského kraje se proto rozhodl lhůtu pro podání nabídek prodloužit do konce srpna. Zda se kraji podaří najít přepravce, se tak ukáže až na začátku září.

Zájem o provozován­í linky z Mošnova je ale podle všeho minimální i navzdory skutečnost­i, že krajský úřad chtěl provoz linek garantovat, náklady hradit v celé výši a případnou ztrátu krýt z vlastního rozpočtu.

Provoz na letišti v Mošnově je v současné době aktivní na trase do Prahy, Londýna, Milána, Dubaje a také do několika přímořskýc­h letovisek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia