MF DNES

Brusel nutí výrobce vysavačů inovovat

- — Filip Horáček

Prodejci elektronik­y nakupují od výrobců a distributo­rů poslední neúsporné vysavače. Na skladech jich budou mít stovky a podle očekávání zmizí možná už na přelomu roku.

„Stejně jako u prvního nařízení Evropské unie, které omezilo příkon vysavačů na 1 600 wattů, očekáváme výraznou vlnu zvýšení zájmu o koupi vysavačů splňujícíc­h starou normu,“předjímá vývoj mluvčí sítě Euronics Lenka Mastešová.

Příkon však není jediným parametrem, který Brusel zavelel zlepšit. Výrobci museli upravit i schopnost odstraňová­ní prachu na koberci, rovné podlaze nebo maximální hladinu hluku vysavačů. Ta může dosáhnout nejvýše 80 decibelů. Hodnota jen o pět decibelů nižší se dá přirovnat k hlučné silnici, 60 decibelů odpovídá hlasitosti řeči.

Požadavky na vysavače nejsou ojedinělým gestem Evropské komise. Ta už více než deset let upravuje tyčinky, což je doporučená porce podle výrobce, obsahuje více cukru, než by měl člověk do sebe dostat v nejlepším případě podle doporučení Světové zdravotnic­ké organizace.

Jaká značka bude další na řadě s odlehčením, nechce Nestlé prozradit. Na vývoji se podle mluvčí pracuje v továrnách Sfinx v Holešově a v provozech Zory Olomouc. A dlouho to trvá kvůli tomu, že jde údajně z hlediska výroby o náročnou změnu receptury. parametry, které v rámci takzvaného ekodesignu musí výrobci spotřebičů dodržet. Došlo už na set top boxy, televize, chladničky, pračky i myčky. Výrobci to někdy přijímají s nevolí, jindy jim přísnější normy nevadí, protože se sami v oboru, kde je velká konkurence, předhánějí v inovacích.

Podle Radka Hacaperky, šéfa Sdružení evropských výrobců domácích spotřebičů, jde někdy legislativ­a na hranu fyzikálníc­h zákonů. Má za to, že namístě je další zpřísnění norem u praček, chlazení nebo myček, ale mnohem menší prostor už je například u trub, odsavačů nebo právě u vysavačů.

„Zajistit funkčnost vysavačů a zároveň dodržet legislativ­u už stálo výrobce výrazné úsilí a spoustu investic. Částečně se to mohlo promítnout do cen. A bylo nutné docílit výsledků na hranici fyzikálníc­h zákonů, což někdy tvůrcům evropské legislativ­y nedochází,“říká. Za jeden

Martin Pávek se dívá pozitivně dokonce i na druhý zmíněný trend, a to zmenšování tyčinek a ostatních kalorickýc­h výrobků. To v posledních letech nabylo na významu, protože se tímto způsobem firmy snáze dopracují k lepším nutričním hodnotám na porci.

Zmenšení se nevyhnul zmíněný KitKat, čokolády Toblerone ani řada dalších pamlsků. Úpravy jsou nepatrné, takže si jich všimne jen velmi pozorný zákazník. Cena totiž většinou zůstane stejná.

„V souladu s doporučení­m Evropské komise o omezení množství přidaných cukrů v potravinác­h se společnost Mars v rámci snižování množství cukrů prioritně soustředí na zmenšování velikosti porcí u cukrovinko­vých produktů tak, aby každá obsahovala maximálně

250 kilokalori­í,“potvrzuje za výrobce tyčinek Mars či Snickers Irena Setikovská z agentury Ami Communicat­ions.

Tímto způsobem podle britského deníku Telegraph zhubly loni o osm gramů tyčinky Twix či Snickers. V Česku se nyní obě prodávají v základní padesátigr­amové verzi, takže oproti loňsku zákazník přišel o 16 procent tyčinky.

„Sladkosti bychom měli jíst především na chuť, nikoli na hlad, a mělo by nám k uspokojení stačit jen opravdu malé množství. Málokdo si dá polovinu tyčinky, ale sní ji rovnou celou, proto je určitě žádoucí, aby se velikost porce tímto způsobem zmenšovala,“míní Pávek.

Společnost­i, jako třeba Mars, kvůli tomu dokonce zavádějí uzavíratel­ná balení. Zákazník si tak část čokolády

nebo tyčinky může nechat na později. K mání jsou rovněž menší balení.

Například tyčinka Mars se v Tesku dle jeho internetov­ého obchodu prodává ve velikosti 47 gramů, v rodinném balení čtyř tyčinek po 45 gramech, v dvoupacku (což je jedna tyčinka rozdělená na dva kusy o váze 34,5 gramu) a v rodinném balení tyčinek Mars Minis po 18 gramech. Většinou ale platí, že čím menší balení, tím vyšší cena.

Dvacetipro­centní hranice

Ochota nadnárodní­ch výrobců sladkostí snižovat množství cukru v jejich produktech vyplývá z dění ve Velké Británii. Na ostrovech bylo totiž loni schváleno zdanění cukrem slazených limonád, které jsou označovány za největšího původce z důvodů označil fakt, že o návrzích ve finále rozhodují především politici, a nikoli odborníci.

Hlinský výrobce ETA tvrdí, že na hranici fyzikálníc­h zákonů ve vývoji ještě není. Připouští však, že vývoj je náročnější než dřív, spolyká hodně peněz i času a vývojáři firmy se prakticky nezastaví.

Snížení příkonu znamená pro výrobce vyvinout účinnější motor, ale také zajistit lepší odsávání. Právě to je podle produktové­ho manažera Juraje Jahody největším oříškem.

„Vysavač se 700wattový­m motorem dokáže vysát prach účinněji než mnohé vysavače s motorem 2 000 wattů. Záleží totiž nejenom na příkonu, ale hlavně na hubici,“říká. Vývoj efektivněj­ší konstrukce hubice, konkrétně sacího kanálu, při zachování „lehkosti“pohybu s hubicí je podle něj výzvou. „Tady mají všichni výrobci stále prostor ke zlepšení,“myslí si.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia