MF DNES

Poptávka po ropě letos ještě poroste

-

zla, protože se výrazně podílejí na vzniku obezity a na onemocnění cukrovkou druhého typu, nemluvě o zubním kazu. Coly, fanty a další sladké nápoje budou novou daní zatíženy od dubna příštího roku.

Sladkosti typu tyčinek KitKat a Margot přijdou na řadu vzápětí. Prozatím tamní vládní organizace Public Health England zveřejnila letos v březnu doporučení, že mají firmy do roku 2020 snížit cukr ve výrobcích o pětinu.

Třeba pro čokolády dvacetipro­centní snížení cukru znamená, že by ho stogramová tabulka měla obsahovat 43,7 gramu. A to by v nabídce našich obchodů splnila jen málokterá. Klasická stogramová mléčná čokoláda Orion obsahuje 52,6 gramu cukru.

Mezinárodn­í agentura pro energii (IEA) zvýšila odhad růstu poptávky po ropě v letošním roce na 1,5 milionu barelů denně. Na konci roku by tak poptávka měla dosahovat 98,7 milionu barelů denně.

Vyšší poptávka by měla pomoci kompenzova­t růst těžby ropy v Severní Americe i neschopnos­t Organizace zemí vyvážející­ch ropu (OPEC) dodržovat dohodu o omezování produkce. Na konci příštího roku by celosvětov­á poptávka po ropě měla dosahovat už 100,1 milionu barelů denně, odhaduje agentura.

OPEC podle propočtů agentury omezuje těžbu ropy o 1,2 milionu barelů denně a Rusko spolu s ostatními producenty asi o polovinu tohoto objemu. Dohodu o omezení těžby OPEC v červenci dodržoval jen asi ze 75 procent, což bylo nejméně v tomto roce, uvedla IEA. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia