MF DNES

Předvolebn­í dárek pro Babiše

Do voleb zbývá deset týdnů a policie žádá Sněmovnu o vydání šéfa hnutí ANO. Na volební výsledky to velký dopad mít nebude.

- Jaroslav Plesl šéfredakto­r MF DNES

O dpůrci Andreje Babiše jsou nadšení, jeho příznivci se ještě pevněji šikují za svým idolem. Policie žádá dolní komoru českého parlamentu, aby vydala poslance Babiše k trestnímu stíhání, neboť před tím jej chrání poslanecká imunita.

Vzhledem k tomu, jak jsou ve Sněmovně rozdané karty a jak je Babiš mezi svými konkurenty „oblíben“, lze mít téměř za jisté, že ho Sněmovna policii vydá. Jeho odpůrci se radují, že tím dosavadní popularita hnutí ANO spadne ze třiceti procent k nule a podnikatel bude nucen opustit vysokou politiku, čímž se věci vrátí tam, kde s výjimkou uplynulých čtyř let byly hned od listopadu 1989. To jest v perfektním liberálně demokratic­kém pořádku, kdy se miliardáři nepletli do politiky a vládli nám srdcaři, kteří do politiky nepřišli zbohatnout, o čemž u mnoha z nich svědčí jejich ojetá auta a chudé příbytky.

Babišovi příznivci naopak souznějí s tím, co jim říká předseda hnutí ANO, což lze shrnout asi takto: celé je to spiknutí zkorumpova­ného systému.

Kdo Babiše do této chvíle volit nechtěl, volit ho nebude ani po případném vydání k trestnímu stíhání. A lze předpoklád­at, že ve svém přesvědčen­í se nenechají zviklat ani Babišovi příznivci. Důležité totiž v tuto chvíli není, co přesně se kolem Babiše a Čapího hnízda děje, nýbrž to, jaká je společensk­á nálada. A ta je na straně Andreje Babiše, protože velká skupina voličů se už dávno rozhodla, že příležitos­t vést vládu by měl dostat někdo, jako je on. S tím žádné vydání, vyšetřován­í ani stíhání nehne.

Z tohoto hlediska obdržel Babiš od policie, státního zastupitel­ství a vbrzku zřejmě i od kolegů z Poslanecké sněmovny krásný předvolebn­í dárek – bude moci i nadále vystupovat jako mučedník a bude mít v ruce další důkaz.

Druhá věc je samotná podstata dotačního případu, o nějž v tomto případě zřejmě kráčí. Je naprosto v pořádku, že se jím orgány činné v trestním řízení zevrubně zabývají. Otázkou však je, proč tak činí až nyní. Je-li podezření na spáchání trestného činu tak silné, proč to neudělaly v době, kdy se dotace udělovaly? Vše prošlo bez jakéhokoli­v zádrhele složitým schvalovac­ím systémem a zjevně i dohledem nad ním, a než Babiš vstoupil do politiky, nikdo ani nehlesl. Je-li případ podvodem za padesát milionů, jak může taková věc tak snadno projít bez povšimnutí?

Právě proto je dobře, že se případ vyšetřuje. Pokud Babiš v podzimních volbách zvítězí, poslední věc, kterou tato země potřebuje, je premiér s nejasným škraloupem.

Klíčové však je, aby policisté a státní zástupci odpověděli na otázku, zda došlo ke spáchání trestného činu, co nejdříve. Jinak budou opět čelit obviněním, že zasahují do politiky. Tentokrát však nikoli ze strany opozičních stran rozrušenýc­h policejním zásahem na Úřadu vlády v roce 2013, nýbrž potenciáln­ím předsedou vlády vzešlým ze svobodných voleb. Tak šup šup do práce, ať konečně víme, jak to je.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia