MF DNES

Ubohá puma hledá domov, ale zoo jí pomoci nemůže

-

Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Když byla minulý týden odchycena mladá puma, kterou údajně neznámý pachatel vypustil z jejího chatrného příbytku ve zvěřinci ve Zvoli u Prahy, vyšlo najevo, že:

„Dle rozhodnutí stavebního úřadu Jesenice ze dne 15. 11. 2016 mají být všechny nepovolené stavby na pozemku parc. č. KN 499/2 v k. ú. Zvole u Prahy – takzvané kontaktní zoo (přístřešky, výběhy, kotce, a buňky pro zvířata) – odstraněny do 23. 8. 2017, čímž má v podstatě toto zařízení zaniknout.“

To je naprosto v pořádku a rád bych věřil, že konečně zmizí jeden z mnoha podniků, které chovají zvířata v neadekvátn­ích podmínkách a snaží se na nich vydělávat. Jejich majitelé se nezastaví ani před odebíráním malých mláďat matkám, aby byla po ruce k pomazlení (za 500 korun), nemluvě o velikosti klecí a jejich kvalitě, nemožnosti je uklízet a podobně.

V souvislost­i se zvěřincem ve Zvoli jsem byl vzápětí dotázán: „Existuje možnost, že by Zoo Praha nabídla, že zvířata odkoupí, nebo si to představuj­i jako Hurvínek válku a nejde to?“Vzhledem k tomu, že termín uzavření zvolského zvěřince se kvapem blíží (byť o schopnosti úřadů dotáhnout celou kauzu do řádného konce mám určité pochybnost­i), odpovídám veřejně.

Bohužel, b) je správně. Máme tu člověka, který vybudoval „kontaktní zoo“a snažil se na ní vydělávat. Odchovával v ní zvířata, z nichž odebráním jejich matkám a předhození­m návštěvník­ům udělal sociopaty, o jejichž původu se asi nikdy nic nedozvíme (přitom může jít například o křížence různých poddruhů) a která jsou v neposlední řadě jeho vlastnictv­ím. A my bychom měli tohle jeho podnikání nakonec zaplatit? Nota bene zaplatit z veřejných peněz? A i kdybychom si ta zvířata nakrásně vzali, kam bychom je – velmi často psychické mrzáky – měli dát?

Ne. Tohle je především problém státu, který si chov exotických zvířat nedokázal ohlídat. Jsem přesvědčen, že je nejvyšší čas změnit zákony a navazující předpisy tak, aby další podobná zařízení nevznikala a ta stávající se buď změnila, nebo byla zrušena. A také aby vznikl útulek pro podobně postižená zvířata, jako je zvolská „mazlicí“puma. Vybudovat a provozovat by se mohl z pokut udělených těm, kdo tato zvířata do jejich tragické situace přivedli.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia