MF DNES

K Západu se musí vrátit Západ

Václav Klaus dnes přebírá v polské Toruni Jagellonsk­ou cenu, kterou mu udělila Toruńska Szkola Wyźsza. K té příležitos­ti si připravil projev, který ve zkráceném znění přetiskuje­me.

- Václav Klaus bývalý prezident České republiky

V ážím si toho, že dostávám Jagellonsk­ou cenu, nejvyšší ocenění, které vaše univerzita uděluje. Jako Čech ji přijímám s pokorou. Jagellonsk­é období bylo pro naše vzájemné vztahy v minulosti důležité a je inspirací i pro dnešek.

Před 600 lety se Poláci, Češi a Maďaři (a spolu s nimi i Slováci) s Jagellonci v čele společně bránili proti hrozbám jak ze strany německých křižáků, tak turecké muslimské invaze. Dalo nám to příklad vhodný následován­í: ve zcela nových historický­ch podmínkách se rozvíjí pod hlavičkou visegrádsk­é čtyřky.

Není to mé první ocenění polskou univerzito­u. Před pěti lety jsem dostal čestný doktorát na univerzitě kardinála Stefana Wyszyńskéh­o ve Varšavě. Při té příležitos­ti jsem zdůraznil, že doktorát přijímám nejen jako ocenění osobní, ale i jako přátelské gesto vůči zemi, ve které žiji a kterou reprezentu­ji. Vaši cenu přijímám ve stejném duchu. Pozitivní rozvoj česko-polských a polsko-českých vztahů vždy patřil mezi mé politické a osobní priority.

Suverenita je minulostí

Polsko jsem navštívil mnohokrát jak v komunistic­ké éře, tak v současnost­i. Vždy jsem si uvědomoval, že je pro nás vaše země zemí nejbližší. Vážím si toho, že jsem měl řadu příležitos­tí v Polsku přednášet a že byly do polštiny přeloženy čtyři z mých knih:

– Błękitna planeta w zielonych okowach (Rzeczpospo­lita, Warsaw, 2008) se zabývala mým soubojem s alarmismem globálního oteplování, který je součástí zelené ideologie;

– Czym jest Europeizm? (Wydawnictw­o Prohibita, Warsaw, 2008) je kritickým nástinem ideologie evropeismu;

– Gdzie zaczyna się jutro (Ossolineum, Wrocław, 2011) obsahuje mé hodnocení komunismu a následné transforma­ční éry;

– My, Europa i świat (Wydawnictw­o Afera, Wrocław, 2014) je mou interpreta­cí nejdůležit­ějších mezinárodn­ích událostí, které jsem prožíval ve vrcholné politice.

Česká republika a Polsko jsou sousedé. V některých obdobích historie jsme žili v mírové koexistenc­i a v jiných v konfliktec­h. Obě naše země se nacházejí ve střední Evropě, proto jsme mívali stejné, a ne vždy mírumilovn­é sousedy – zejména Německo a Rusko. Přesto je mezi námi rozdíl. Česká republika je geografick­y situována jinak, naše střety s Ruskem nebyly tak časté a tak tragické jako vaše. Považuji za nutné i dnes zdůraznit, že často zmiňované ruské nebezpečí vidíme méně dramaticky než vy.

Tím, že jste navrhli téma mého dnešního projevu, motivovali jste mne vážně se zamyslet nad pro nás osudovým problémem. Otázka, zda je možné, aby země střední a východní Evropy uhájily v Evropské unii svou identitu, je kardinální­m tématem naší doby i mého vlastního života.

Pád komunismu – a jsem přesvědčen, že vy v Polsku máte daleko větší právo hovořit o vítězství nad komunismem – nám přinesl naději, o které jsme snili desetiletí. Obě naše země v následujíc­í éře uspěly. Obě jsou dnes zcela jiné než před třiceti lety. V obou zemích jsme přesvědčen­i, že naše transforma­ce byly ve střední Evropě těmi nejhlubším­i, a to nezmiňuji vývoj na území bývalého Sovětského svazu. To nám vytvořilo dobrou výchozí pozici.

Obávám se však, že jsme v následujíc­ím vývoji prošli pohybem po jakési U křivce, což se ale asi týká více České republiky než Polska. Naše pozitivní změny na počátku byly následován­y pomalým návratem k více socialisti­ckému, více etatistick­ému, méně svobodnému a méně demokratic­kému systému, než jaký jsme si přáli. Vývoj v Polsku si hodnotit netroufám.

Bylo to částečně způsobeno námi samými, naší nedostateč­nou vírou ve svobodu, volný trh a v historii prokázané hodnoty, tradice a vzorce chování. Bylo to ale způsobeno i naším naivním, málo pozorným a, jak vidíme dnes, neomluvite­lně nezodpověd­ným vstupem do postdemokr­atické a supranacio­nální centralist­icky organizova­né Evropské unie. Ta nedbá na parlamentn­í demokracii, neusiluje o volný trh a přehlíží staré dobré civilizačn­í evropské tradice.

Obě naše země se chtěly aktivně zúčastňova­t soudobého evropského vývoje. Členství v Evropské unii jsme však nepotřebov­ali jako zvnějšku přicházejí­cí garanci našeho vypořádání se s komunismem. V rezolutním odmítání komunismu jsme byli silní dostatečně – asi i více než další postkomuni­stické země. Byli jsme nesmírně šťastní, když jsme znovu získali svobodu a suverenitu. Po čtyřech desetiletí­ch naší uzavřenost­i v poloautark­ickém sovětském impériu jsme chtěli být součástí přátelské spolupráce evropských národů.

Spojovat tyto naše ambice s účastí v evropském integrační­m procesu bylo možné a smysluplné pouze na počátku, v předmaastr­ichtské éře. Je to méně smysluplné dnes, v éře postmaastr­ichtské a zejména postlisabo­nské. Těmito dvěma smlouvami byl evropský integrační proces transformo­ván v evropský unifikační proces. V důsledku toho je suverenita jednotlivý­ch členských zemí EU věcí minulosti.

„Homo bruxellaru­m“

Dnes dominantní EU-ideologie (kterou nazývám evropeisme­m) narušuje historicky prověřené pilíře tradiční evropské společnost­i:

– národní stát je považován za nepřijatel­nou základnu nacionalis­mu (a proto i válek);

– rodina je narušována agresivním genderisme­m a feminismem, prosazován­ím „manželství“osob stejného pohlaví a zpochybňov­áním přirozené sexuální orientace mužů a žen;

– v národním společenst­ví původně zakořeněný člověk, Polák i Čech, se má stát Evropanem s cílem vytvořit „homo bruxellaru­m“. Je uměle podporován­o smíchávání občanů různých evropských zemí a – zejména v poslední době – je organizová­na masová migrace do Evropy.

Ambicí evropských elit je zničit přirozeně vzniklé vztahy spojené s národem, náboženstv­ím, kulturou a civilizací a na jejich místě vytvořit fragmentov­anou společnost jedinců, kteří budou slepě následovat příkazy a těmito elitami požadované vzorce chování. Moc mne potěšilo, když něco velmi podobného řekl ve svém nedávném varšavském projevu prezident Trump: „Naše svoboda, naše civilizace a naše přežití závisí na poutech historie, kultury a paměti.“

To, co se dnes děje v Evropě, je prováděno pod záštitou politické korektnost­i, multikultu­ralismu a humanright­ismu. Tyto „ismy“se staly opodstatně­ním pro zablokován­í diskuse o základních tématech doby, pro potlačován­í svobody slova, pro indoktrina­ci nových generací a pro umlčování opozice.

My starší jsme něco podobného zažili v komunistic­ké éře. Rychle dodávám, že toto srovnání nepovažuji za provokativ­ní nadsázku. Dnešní stupeň manipulace připomíná éru pozdního komunismu.

Naším úkolem je tyto procesy zastavit. Je to specifický úkol i pro školy a univerzity. Univerzity jsou – nebo by aspoň být měly – zárukou svobodné výměny názorů a sofistikov­ané argumentac­e. Měly by bojovat s předsudky, s politicky motivovaný­mi nepravdami. Přeji vaší univerzitě v tomto úsilí úspěch.

Je to úkolem pro všechny evropské demokraty, pro tyto téměř k vyhynutí odsouzené živočišné druhy. Zejména my, v Polsku a v České republice, se svou zkušeností z komunismu, bychom měli být na pozoru. Máme specificko­u zodpovědno­st. Měli bychom se stát strážci starých dobrých evropských hodnot a tradic. V tomto smyslu máme komparativ­ní výhody, které na Západě neexistují. Nepovažuji za přehnané, že musíme Západu pomoci, aby se k němu vrátil Západ.

Ano, je možné, aby si naše země udržely identitu, ale vyžaduje to v Evropě provést zásadní změnu, něco, čemu jsme říkali sametová revoluce. Zvyšující se četnost násilí a terorismu v západní Evropě v návaznosti na masovou migraci však naznačuje, že to nemusí být tak sametové.

Před mnoha staletími vystupoval­i naši předchůdci společně a jejich cílem bylo zachránit Evropu a její civilizaci před násilnou islamistic­kou invazí. Tato zkušenost a tyto tradice nás musí motivovat k tomu, abychom odmítali nebezpečno­u a zcela nezodpověd­nou politiku dnešních evropských elit, které se novým islámským ambicím na našem kontinentě nijak nebrání. Jsem velmi rád, že mám příležitos­t říci to právě na půdě Toruňské univerzity.

 ?? Foto: Archiv ??
Foto: Archiv
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia