MF DNES

Usáma ukazuje svět, ve kterém je terorismus cizí slovo

-

Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Sci-fi nemusí být jen žánrem, který čtenáři umožňuje útěk z reality. Ono ji mimo jiné může celkem trefně glosovat. Alespoň v knihách Lavieho Tidhara to platí na sto procent. Nakladatel­ství Argo nyní vydalo jeho další dílo nazvané Usáma. V originále vyšlo před pěti lety.

Shoda titulu knihy se jménem teroristy Usámy bin Ládina není náhodná. Právě ten totiž izraelskéh­o autora k napsání díla inspiroval. Stejně jako útok na Světové obchodní centrum, který 11. září 2001 proměnil svět jednou provždy.

Děj Usámy se však v tomto našem světě neodehrává. V realitě hrdinů Tidharova příběhu se totiž zmiňovaný teroristic­ký útok nikdy nestal a Usáma bin Ládin je pouhou literární konstrukcí.

Anebo to tak alespoň vypadá. Neexistují také moderní technologi­e, mobilní telefony nebo sociální sítě a terorismus je pro většinu lidí cizí slovo.

Hranice fikce a reality se stírají

Jestli něco Tidharův román drží pohromadě, je to nejistota. Ne však nejistota autorova. Na to už je moc zkušený. Jde o nejistotu, ve které drží čtenáře i své hrdiny. A vůbec nejvíce protagonis­tu knihy, detektiva Joea.

Za mužem, jehož pěnu dní plní whiskey, cigaretový kouř a pochybná literatura, jednoho dne přijde neznámá žena, která jej vytrhne z letargie. Trvá totiž na tom, aby našel muže jménem Mike Longshott, který píše knihy s hlavním hrdinou Usámou. Nabídne mu neomezený kapitál v podobě tajemné černé karty. Joe i přes jisté pochybnost­i na nabídku kývne a vydává se za hranice laoské metropole Vientiane, ve které žije. Na cestě se setkává s podivnými muži, kteří se jej snaží zavraždit

S postupem turné Williams rovněž vynechává skladbu The Flood z repertoáru Take That, která zazněla na některých anglických koncertech. Místo toho dojde s největší pravděpodo­bností na řadu coververzí. Kromě písní Somethin’ Stupid nebo My Way, které však od alba Swing When You’re Winning mají pevné místo ve zpěvákově repertoáru, to může být i Sweet Caroline od Neila Diamonda, Minnie the Moocher z jeho druhé swingové desky nebo Freedom! '90 k uctění zesnulého George Michaela. kvůli jeho snaze Longshotta najít. Detektivov­a identita se při mnohých cestách najednou začne ztrácet a sám si není jistý, v jakém světě žije. Násilí jej totiž začne obklopovat jako nikdy před tím.

Začne se setkávat s podivnými osobami, které jsou na útěku a pocházejí z jiného světa nebo alespoň jiné skutečnost­i. A možná i skutečnost­i, ve které se odehrály hrůzné teroristic­ké činy z našeho světa.

Obraz nikdy nebude kompletní

Tidhar román prokládá úryvky z Longshotto­vy knihy, které jsou psány chladným zpravodajs­kým jazykem. Jedna taková také knihu otevírá. Jde o zprávu o útoku na americkou ambasádu v Nairobi. Další zase zmiňuje obdobný útok v tanzanijsk­ém Dar es Salaamu.

Hranice fikce a reality se tak v Tidharově

Jinak ovšem na koncert Robbieho Williamse přirozeně většina lidí míří za prověřeným­i hity, kterými hudebník prokládá celý večer. Kromě už zmíněné skladby Let Me Entertain You dojde na Come Undone, Feel nebo Angels.

Britská část turné sklízí pochvaly. Shoka Shohani z magazínu The Upcoming udělila londýnském­u koncertu plných pět hvězdiček. Andre Paine z listu The Evening Standard dává o jednu méně, ale show, jež obsahuje třeba i tanečnice s boxerskými rukavicemi, celkově chválí. Navzdory tomu, že Robbie Williams měl problém se zády a několik písní odzpíval vsedě.

Jako předkapela se v Praze, stejně jako na zbytku šňůry, představí britské synthpopov­é duo Erasure, které letos v květnu vydalo novou desku World Be Gone. Vstupenky do Letňan k stání za 1 590 a k stání pod pódiem za 2 490 korun jsou ještě k dostání v síti Ticketport­al. nejnovější­m díle různě slévají a dávají dohromady mozaiku, puzzle, k jehož dokončení chybí jen pár částí. Ty však Tidhar jako správný spisovatel nikdy neodhalí a nechává čtenáře na pochybách.

Autor sám Usámu nazývá existenciá­lním thrillerem a přiznává se, že inspiraci čerpal z děl Philipa K. Dicka. Jak už však podotkli mnozí zahraniční recenzenti, s Usámou se povedlo Tidharovi více, než kdy Dick dokázal, ačkoliv po tom usilovně prahnul. Povedlo se mu sepsat komplexní, přesto kritický příběh, který čtenáři nic nevnucuje, spíše nastavuje zrcadlo jeho vlastnímu způsobu uvažování o světě. To se dnes v literatuře vidí málokdy.

 ?? Foto: Argo ?? Lavie Tidhar napsal knihu o světě, kde je Usáma bin Ládin pouhou literární konstrukcí, a ne teroristou.
Foto: Argo Lavie Tidhar napsal knihu o světě, kde je Usáma bin Ládin pouhou literární konstrukcí, a ne teroristou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia