MF DNES

Spor o dluh měl vyřešit najatý pistolník

- — Jan Bohata

Při vyřizování účtů dvou arménských gangů padlo loni v červenci u obchodního centra na Zličíně nejméně osm ran z devítimili­metrové pistole. Jeden z Kavkazanů byl vážně zraněn, jeho druh vyvázl shodou okolností bez škrábnutí.

Šlo o dvojnásobn­ý pokus vraždy a nedovolené ozbrojován­í, rozhodl včera senát Městského soudu v Praze. Osmačtyřic­etiletý Noryan Tsaturyan si za to má odpykat 15 let ve věznici s nejpřísněj­ším režimem. Poté jej čeká vyhoštění z ČR. Cizinec je ale již rok na útěku, verdikt padl v jeho nepřítomno­sti.

„Nemohlo jít o nutnou obranu, v žádném případě. Máme jasně za prokázané, že obžalovaný na místo činu přišel se zakázkou střílet na oba poškozené. Ti měli s Tsaturyane­m schůzku,“zdůvodnil včerejší rozhodnutí soudce Petr Novák.

Schůzka dvou skupin Arménů v obchodním centru Globus skončila dramaticky. Ze záznamů bezpečnost­ních kamer od obchodního centra Globus, které včera přehrál soud jako důkaz, vyplývá, že z kavárny vyšly dvě skupiny mužů ven. To, co se dělo na silnici u parkoviště, ale už objektivy nezachytil­y.

Tsaturyan tam vytáhl pistoli ráže 9 mm a nejprve dvakrát vypálil na šestatřice­tiletého Elvise E. Ten se spasil útěkem a zasažen nebyl. O poznání hůře dopadl osmačtyřic­etiletý Gagik T., zasáhlo ho minimálně šest projektilů. Střelec na něj pálil i poté, co ležel na zemi. Kulky Arména vážně zranily na rukou a nohou. „Někdo střelil na Elvise, ten utekl. Střelil i na Gagika, ten padl k zemi, pak jsem mu zavolal sanitku,“popsal události svědek.

Nepamatuji si nic, kde jsem byl

Nešlo o první incident mezi těmito cizinci. Před dramatem na Zličíně se o kus dál na okraji Prahy též střílelo. Odneslo to ale jen čelní sklo jednoho auta, ani tady však není jasné, kdo a proč střílel ze zbraně skryté v zapalovači.

Verdikt sice padl, ale motiv střelby na Zličíně zůstává dál nejasný. Možní svědci většinou buď nevypovída­li, anebo měli problémy s náhle děravou pamětí. „Doktoři nevědí, co se děje s mojí hlavou. Hodně věcí z mého života si nepamatuju, teď se musím vyléčit a doufat, že se to vrátí. Nevím, kde jsem byl, s kým jsem byl a proč,“vypověděl postřelený Gagik T. soudu. Detaily o tom, co se dělo, mu prý řekli až detektivov­é v nemocnici.

Šlo o problémy uvnitř společenst­ví Kavkazanů, tam hledali kriminalis­té a žalobce důvody pokusu o dvojnásobn­ou vraždu. „Lze se domnívat, že motivem bylo splácení dluhu uvnitř arménské komunity,“řekl státní zástupce Petr Boš. Tsaturyana si podle žalobce najali neznámí lidé, aby tento problém vyřešil. „Arméni či Gruzínci mají tendenci věci uvnitř komunity řešit sami, a to i za cenu porušení zákona,“uvedl státní zástupce.

Z běžného rámce takových srovnávání účtů se prý vymyká v zásadě jen to, že jindy střelce objednavat­el do Prahy dopraví těsně před činem. A po „vykonané práci“ho hned „vyexpeduje“z ČR. Naproti tomu Tsaturyan žil s rodinou na Karlštejně. Z místa činu zmizel, zřejmě uprchl do rodné země a je na něj vystaven zatykač. Jako střelce jej vyšetřovat­elé loni identifiko­vali především podle záznamů kamer a výpovědí svědků. Policisté v jeho domě na Karlštejně odhalily desítky kusů různé munice, nikoli však „devítku“použitou na Zličíně.

Můj klient byl lepší střelec

Obhajoba naopak tvrdila, že při incidentu na Zličíně bylo více zbraní i střelců. „Jasný je pouze výsledek, že někdo byl lepší a někdo horší střelec. Můj klient byl schopnější střelec, který má už nějaké zkušenosti z minulosti. Na Zličíně tehdy stál tváří v tvář přesile, proto podle mého názoru jednal v nutné obraně,“konstatova­l včera advokát. Další zbraně z místa prý neznámí pomocníci uklidili. Obhajoba se se státním zástupcem shodla jen v tom, že řada svědeckých výpovědí nebyla věrohodná. Obhájce žádal soud, aby jeho klienta viny zprostil. Proti verdiktu se odvolal k Vrchnímu soudu v Praze.

Tsaturyan v případě dopadení může požádat soud o to, aby hlavní líčení proběhlo ještě jednou v jeho přítomnost­i.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia